Wmo voorzieningen

De gemeente moet er voor zorgen dat u zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen. Zo kunt u meedoen aan de samenleving en krijgen mantelzorgers meer vrijheid. De gemeente moet haar inwoners daar ondersteuning bij bieden. Dit staat in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

pagina WMO voorzieningen
Rolstoel

Een rolstoel uit de Wmo is voor personen die moeite hebben met staan en lopen. Binnenshuis en/of buitenshuis. Er zijn verschillende soorten rolstoelen:

  • Handbewogen rolstoel (u gebruikt uw handen en armen om te rijden)
  • Duwwandelwagen (iemand anders moet u helpen om te rijden
  • Elektrische rolstoel
  • Kinderrolstoel

Aanpassingen die nodig zijn op een rolstoel om deze goed te kunnen gebruiken, worden ook uit de Wmo geregeld. Voor een rolstoel betaalt u geen eigen bijdrage. Om te kunnen onderzoeken of een rolstoel uit de Wmo noodzakelijk is, moet u uw hulpvraag melden bij team Wmo

Heeft u korter dan een half jaar een rolstoel nodig?

Dan kunt u gratis een rolstoel lenen via de ‘uitleenservice hulpmiddelen’. Dit kan maximaal een half jaar en wordt bij u thuisgebracht en weer opgehaald. U kunt hier terecht:

Heeft u een Wlz indicatie en woont u in een Wlz instelling?

Dan krijgt u een rolstoel van het zorgkantoor, niet van de gemeente. Een zorgverlener van de instelling regelt de aanvraag.

Wmo vervoer

Lees hier alles over het Wmo vervoer in Diemen.

Aangepast vervoermiddel

Een aangepast vervoermiddel is bedoeld voor personen die door beperking of ziekte moeite hebben met verplaatsen buitenshuis. Bijvoorbeeld een scootmobiel, een driewielfiets of een aanpassing aan uw eigen auto.

Een aangepast vervoermiddel kan noodzakelijk, als ‘algemeen gebruikelijke vervoermiddelen’ of het Wmo vervoer geen of onvoldoende oplossing zijn. ‘Algemeen gebruikelijke vervoermiddelen’ zijn het open­baar ver­voer, een fiets met of zon­der hulp­mo­tor en/of met lage in­stap, brom­fiets, snor­fiets.

Om te kunnen onderzoeken of een aangepast vervoermiddel noodzakelijk is, moet u uw hulpvraag melden bij team Wmo.

Meld uw hulpvraag

Kunt u niet fietsen, maar kunt u het nog wel leren?

Stichting Welzijn Diemen geeft een cursus “Leer fietsen”. Die kost € 15,- voor 10 lessen. De cursus wordt twee keer per jaar gegeven op het plein van Huis van de Buurt ‘t Kruidvat, Ouderkerkerlaan 30, Diemen-Zuid. Daar leert u balans houden, remmen, hand uitsteken en achterom kijken. Daarna gaat u onder begeleiding fietsen op de openbare weg en leert u de verkeersregels. Voor informatie of opgeven voor de cursus, bel naar 06 507 164 04.

Woningaanpassingen en losse woonvoorzieningen

Kunt u of uw kind zich door ziekte of beperking niet meer goed redden in huis? Misschien is een woningaanpassing of een losse woonvoorziening (een verplaatsbaar hulpmiddel) nodig. Want iedereen moet in zijn woning kunnen slapen, wassen, naar het toilet kunnen, maaltijden kunnen verzorgen en gebruiken. En natuurlijk de woning in en uit kunnen en zich door de woning kunnen verplaatsen.

Om te kunnen onderzoeken of en welke woningaanpassing of losse woonvoorziening voor u noodzakelijk is, moet u eerst uw hulpvraag melden bij team Wmo.

Meld uw hulpvraag

Woningaanpassingen zijn bijvoorbeeld:

  • Een drempelhulp;
  • Een douchezitje aan de muur;
  • Verbreden van deuren;
  • Plaatsen van een traplift;

Losse woonvoorzieningen zijn bijvoorbeeld:

  • Losse douchestoel (op pootjes of wielen)
  • Toiletstoel
  • Actieve tillift (ook wel sta-lift)
  • Passieve tillift (ook wel ‘patiëntenlift’)
  • Badplank of badzitje

Dit wordt niet vergoed uit de Wmo:

  • Verhoogd toilet
  • Handgrepen aan de muur
  • Aanpassingen aan hobby- of studeerruimtes;
  • Aanpassingen of voor voorzieningen met een therapeutisch doel zoals dialyseruimte en therapeutisch baden.

Heeft u korter dan een half jaar een losse woonvoorziening nodig?

Hulpmiddelen zoals een losse drempelhulp, een douchestoel, toiletstoel of tillift kunt u gratis lenen via de ‘uitleenservice hulpmiddelen’. Dit kan maximaal een half jaar en wordt bij u thuisgebracht en weer opgehaald. U kunt hier terecht:

  • Vegro: tel. (0800) 288 77 66
  • Medipoint: tel. (020) 654 17 10 ​​​​​​
Hulp bij huishouden

Kunt u door ziekte of beperking het huishouden niet helemaal zelf doen? En heeft u niemand die u daar bij kan helpen?  Misschien is hulp bij huishouden uit de Wmo nodig. Een hulp bij het huishouden neemt de huishoudelijke taken over die u niet meer zelf kunt. Bijvoorbeeld stofzuigen, dweilen, de badkamer schoonmaken, afstoffen of de was doen.

Om te kunnen onderzoeken of hulp bij huishouden uit de Wmo voor u noodzakelijk is, moet u eerst uw hulpvraag melden bij team Wmo.

Meld uw hulpvraag

Belangrijk om te lezen vóórdat u uw hulpvraag meldt:

 

Kunt u uw probleem (deels) zelf oplossen met gewone hulpmiddelen?
Dan gaat dat vóór op hulp bij huishouden uit de Wmo. Hulpmiddelen zoals een vloerwisser of een plumeau met lange steel zijn ‘algemeen gebruikelijk’. Dat betekent dat ze gewoon in de winkel te koop zijn en iedereen die zelf moet regelen en betalen.

Heeft u een huisgenoot die huishoudelijk werk kan doen?
Dan wordt het verwacht dat deze persoon u helpt in het huishouden. En de taken die u niet kunt uitvoeren van u overneemt. Dit heet gebruikelijke hulp en gaat vóór op huishoudelijke hulp vanuit de Wmo. Dit mag van alle volwassen huisgenoten (partner, inwonende volwassen kind of andere huisgenoot) worden verwacht. Er wordt niet gelet op geslacht, geloof, cultuur of persoonlijke meningen. U bent samen verantwoordelijk voor het huishouden.

Van jongvolwassenen van 18 tot 23 jaar wordt verwacht dat zij alle huishoudelijk taken kunnen uitvoeren. En net zoveel kunnen doen als wanneer ze zelfstandig zouden wonen. Van volwassenen vanaf 23 jaar wordt verwacht dat zij huishoudelijke taken kunnen uitvoeren voor het hele gezin/de leefeenheid. Ook als zij een (drukke) baan, vrijwilligerswerk hebben of studeren. Het huishouden gaat vóór op andere activiteiten zoals sport, hobby’s en sociale activiteiten.

Heeft u of uw thuiswonende partner een Wlz indicatie?
Dan kunt u of kan uw partner hulp bij huishouden krijgen vanuit Wet langdurige zorg (Wlz). Bel hiervoor het zorgkantoor op 038 - 456 78 88 of kijk voor meer informatie op www.zk.nl/zorgkantoor Hulp vanuit de Wlz vóór gaat op hulp vanuit de Wmo.

Heeft u moeite met het doen van boodschappen?
Heeft u korte tijd hulp nodig voor het doen van boodschappen? Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of tijdelijk minder mobiel? Als u lid bent van Diemen voor elkaar, kunt u daar vragen of een vrijwilliger een boodschap voor u kan doen.

Kunt u langere tijd geen boodschappen doen? Dan kan een boodschappen bezorgdienst van de supermarkt een oplossing zijn. En dat gaat dan vóór op hulp uit de Wmo. Want een boodschappen bezorgdienst is ‘algemeen gebruikelijk’. Dat betekent dat iedereen die zelf moet regelen en betalen.

Kunt u niet meer zelf koken?
Dan kunnen kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt, of een maaltijdservice (verse of diepvriesmaaltijden aan huis bezorgd) een oplossing zijn. Dit gaat vóór op hulp uit de Wmo. Want kant-en-klaar maaltijden zijn ‘algemeen gebruikelijk’. Dat betekent dat ze gewoon in de winkel te koop zijn en iedereen die zelf moet regelen en betalen.

Of misschien is eten in een Huis van de buurt of het restaurant van zorgcentrum Berkenstede wel een oplossing voor u.

Wordt het huishouden in combinatie met mantelzorg te zwaar?
Als uw huisgenoot/partner het huishouden wel kán doen, maar dit te zwaar wordt in combinatie met mantelzorg aan u, is er misschien hulp nodig. Om te zorgen dat uw huisgenoot niet overbelast wordt. Of er hulp nodig is uit de Wmo of andere hulp, moet blijken uit onderzoek van de consulent Wmo.

Belangrijk om te lezen als u al hulp bij huishouden uit de Wmo heeft:
 

Extra hulp bij huishouden inkopen voor €7,50 per uur (HHT Diensten thuis)
Heeft u een indicatie voor hulp bij huishouden uit de Wmo? Dan kunt u voor maximaal 2 uur per week extra hulp inkopen. Hiermee kan de hulp dingen doen die niet binnen uw Wmo indicatie vallen. Zoals vaker schoonmaken, boodschappen doen of buiten de ramen lappen. Lees hierover meer onder HHT Diensten thuis.

Bent u niet tevreden over de hulp?
Ga dan eerst met uw hulp praten. Komt u er met de hulp of de contactpersoon van de thuiszorgorganisatie niet uit, dan kunt een officiële klacht indienen bij de organisatie waarvan u de hulp krijgt. Hoe dit moet, staat in de informatie die u van uw hulp krijgt en/of op de website van de organisatie.

Wilt u wisselen van thuiszorgorganisatie?
Wij adviseren u uw huidige hulp niet op te zeggen, voordat u met een consulent Wmo heeft gesproken. Want in de meeste gevallen is wisselen van thuiszorgorganisatie mogelijk, maar de organisaties kunnen wel een wachtlijst hebben. Uw wens om te wisselen van organisatie moet u melden bij team Wmo

Begeleiding

Loopt u vast in uw dagelijks leven? Of in het meedoen in de samenleving?

Het kan gebeuren dat u door omstandigheden, of door een ziekte of beperking, minder zelfredzaam bent. En u er met hulp vanuit uw omgeving of van behandelaars niet uitkomt. Of u weet niet waar u passende hulp kunt krijgen. Misschien kan begeleiding uit de Wmo u dan helpen.

Om te kunnen onderzoeken of begeleiding voor u passend en noodzakelijk is, moet u eerst uw hulpvraag melden bij team Wmo.

Meld uw hulpvraag

Begeleiding uit de Wmo heeft als doel dat u zichzelf thuis en in de samenleving kunt redden. Bijvoorbeeld op het gebied van goed zorgen voor uzelf, het aangaan van sociale contacten, het organiseren van het huishouden, regelen van uw administratie en/of geldzaken of het zinvol invullen van uw dag.

Wat een begeleider doet hangt af van de situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het aanleren van vaardigheden, strategieën of gedrag;
  • Het aanleren, toezicht houden of overnemen van regelzaken;
  • Geven van informatie en voorlichting over praktische zaken;
  • Ondersteunen in het nemen van besluiten;
  • Begeleiden in het opbouwen en leren behouden van een sociaal netwerk;
  • Structuur (leren) aanbrengen in dag, week of taken;
  • Helpen inzicht te krijgen in de eigen mogelijkheden en beperkingen.
Huishoudelijke begeleiding

Is een woning ernstig vervuild of extreem vol? En overziet u of de bewoner niet meer wat er moet gebeuren in het huishouden? Misschien kan Huishoudelijke begeleiding helpen om de woning en de zorg voor het huishouden weer op orde te krijgen.

Om te kunnen onderzoeken of Huishoudelijke begeleiding passend en noodzakelijk is, moet u eerst uw hulpvraag melden bij team Wmo.

Meld uw hulpvraag

Huishoudelijk begeleiding bestaat uit:

  • samen met de bewoner zoeken naar de juiste structuur binnen het huishouden.
  • het (leren) opruimen en weggooien van spullen
  • het geheel of gedeeltelijk overnemen van taken (zoals schoonmaken of opruimen)
  • het geheel of gedeeltelijk overnemen van regie over het huishouden

Het doel is dat u of de bewoner uiteindelijk weer zelf de regie over heeft over het huishouden en kan zorgen voor een schoon en leefbaar huis. Als u of de bewoner blijvend beperkt bent in het doen van huishoudelijk werk, kan daarna misschien gewone hulp bij huishouden uit de Wmo nodig zijn

Dagbesteding

Lukt het u door ziekte of beperkingen niet om uw dag zinvol in te vullen? En mist u hierdoor sociaal contact? Misschien kan dagbesteding uit de Wmo u dan helpen. Dagbesteding kan ook een oplossing zijn om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.

Dagbesteding is altijd in een groep, op de locatie van een zorgorganisatie. Er worden activiteiten aangeboden, gericht op het hebben van contact met elkaar. De aanwezige begeleiders zorgen voor structuur, toezicht en/of hulp, afgestemd op de mogelijkheden en beperkingen van de deelnemers.

Dagbesteding is gericht op:

  • Het hebben van sociaal contact, eenzaamheid voorkomen; en/of
  • Het hebben van een zinvolle en dagbesteding die betekenis en structuur biedt; en/of
  • Het kunnen meedoen  in de samenleving; en/of
  • Het vervangen van werk; en/of
  • Het ontlasten van de mantelzorger, waardoor thuis blijven wonen mogelijk is.

Om te kunnen onderzoeken of dagbesteding voor u passend en noodzakelijk is, moet u eerst uw hulpvraag melden bij team Wmo.

Meld uw hulpvraag

Logeeropvang

Logeeropvang vanuit de Wmo is tijdelijke opvang in een zorginstelling of een logeerhuis. Dit is bedoeld voor als u niet alleen thuis kunt blijven als uw mantelzorger een aantal dagen weg wil of moet. Door tijdelijk de zorg van uw mantelzorger over te nemen, kan diegene tot rust komen. En de zorg aan u langer volhouden.

Logeeropvang uit de Wmo kan nodig zijn als uw mantelzorger op vakantie wil, of om een andere reden even niet voor u kan zorgen. En de zorg voor u niet is op te lossen met:

  • Hulp uit uw netwerk, (bijvoorbeeld logeren bij familie of vrienden, of zij bij u), en/of:
  • Inzet van een vrijwilliger thuis, en/of:
  • (Extra) dagbesteding (Wmo) of begeleiding thuis (Wmo), en/of:
  • Andere maatregelen voor thuis, zoals alarmering, en/of:
  • Hulp van de wijkverpleging, of:
  • Logeeropvang uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Als u een Wlz indicatie heeft, regelt het Zorgkantoor logeeropvang vanuit de Wlz.
Heeft u complexe medische zorg nodig tijdens het logeren?

Meldt u dan bij uw huisarts of medisch specialist met uw vraag. In dat geval heeft u namelijk ‘eerstelijnsverblijf’ nodig. Dat is tijdelijke opname in een zorginstelling met medische zorg. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Sporthulpmiddel

Een sporthulpmiddel kan een sportrolstoel zijn, maar ook een ander hulpmiddel voor sporten. De gemeente Diemen vergoedt uit de Wmo maximaal €3515,23 voor de aankoop van een sporthulpmiddel. Dit kan maximaal één keer per drie jaar. Is het hulpmiddel goedkoper, dan krijgt u het aankoopbedrag. Is het hulpmiddel duurder, moet u dit zelf bijbetalen. Vaak zijn er bij sportclubs, sponsors of fondsen ook mogelijkheden voor een bijdrage in de kosten.

Voorwaarden:

  • U sport met grote regelmaat. We gaan uit van wekelijks, niet alleen op een speciaal evenement of tijdens (wintersport-) vakantie.
  • U kunt de sport alleen beoefenen met een sporthulpmiddel

Om te kunnen onderzoeken of u recht heeft op een bedrag voor aanschaf van een sporthulpmiddel, moet u eerst uw hulpvraag melden bij team Wmo.

Meld uw hulpvraag

Twijfelt u ergens over of heeft u nog een vraag?

Neem dan contact op met team Wmo van de gemeente Diemen. Zij zijn telefonisch en ook via e-mail bereikbaar.

    Email   wmo@diemen.nl 
     Telefoon    Bel (020) 31 44 700, van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 uur tot 12:00 (De Brede HOED)