Veelgestelde vragen
De gemeente Diemen gaat op weg naar aardgasvrij. Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.
Gemeente Diemen gaat op weg naar aardgasvrij. Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over dit onderwerp.
- Algemene vragen
- Veelgestelde vragen voor woningeigenaren
- Veelgestelde vragen voor huurders en VvE’s
- Veelgestelde vragen voor bedrijven
- Veel gestelde vragen over datathermie
Algemene vragen
Waarom moet Nederland aardgasvrij worden?
Aardgas is een fossiele brandstof. Bij het verbranden van aardgas komt CO2 vrij. Door deze CO2uitstoot verandert het klimaat. Dit heeft grote gevolgen voor mensen, dieren en planten overal op de wereld. In 95 procent van de 7,7 miljoen woningen in Nederland gebruikt men aardgas voor verwarming, warm water en koken. Lees meer over klimaatverandering op de website van Milieu Centraal.
Waar gebruik ik gas voor?
De meeste huishoudens gebruiken 70% van hun aardgas voor de verwarming, 25% voor warm water en 5% om mee te koken.
Mag de gemeente of Liander straks het gas afsluiten?
Nu kan dat nog niet, maar er komt een nieuwe wet waarmee het wel mogelijk wordt. De gemeente moet dan eerst zorgen dat er een andere goede en betaalbare warmte-oplossing komt. Als die er is, sluiten de gemeente na een aantal jaren het gas af.
Hoeveel invloed hebben inwoners op de keuze voor een nieuwe warmteoplossing?
Als inwoners heeft u invloed op de keuzes die gemaakt worden. De komende tijd zullen er gesprekken gevoerd worden met inwoners, organisaties en bedrijven om te onderzoeken op welke wijze zij bij het proces betrokken willen worden.
Is er voldoende draagvlak voor de warmtetransitie onder de inwoners?
We zien dat er veel vragen zijn rondom de energietransitie. De gemeente zet zich op dit moment vooral in om het onderwerp bekender te maken, het uitleggen waarom de transitie nodig is en het organiseren van activiteiten om inwoners te helpen bij hun eerste stappen. Bijvoorbeeld met het stimuleren van betere woningisolatie, aanschaffen van zonnepanelen, bespaaracties of het inzetten van energiecoaches.
Welke warmteoplossingen zijn er in plaats van aardgas?
In de gemeente zijn er drie mogelijkheden als alternatief op aardgas:
- Een warmtenet met lokale warmte: dat zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan gebruiken we om huizen te verwarmen. In huis heeft u dan vloerverwarming en/of wandverwarming, meestal kan het ook met de bestaande radiatoren. Vaak moeten de huizen redelijk geïsoleerd zijn. Het water is warm genoeg om alle gebouwen goed te kunnen verwarmen.
- Een warmtenet met regionale warmte: Dit is een warmtenet dat warmte op een hoge temperatuur levert, bijvoorbeeld uit de Diemen Centrale van Vattenfall.
- Elektrische oplossingen: u kunt uw huis ook met elektrische apparaten verwarmen. U gebruikt dan bijna in alle gevallen een warmtepomp. Die verwarmt uw huis als een soort “omgekeerde koelkast”. In huis heeft u dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
Wat is een warmtenet?
Bij een warmtenet, ook wel stadsverwarming, komt de warmte via leidingen (met warm water) uw huis binnen. U heeft geen cv-ketel nodig en houdt dus meer ruimte over in huis. Een warmtenet kan een hoge (75 graden of hoger) of lage temperatuur (30-55 graden) hebben.
Welke warmtebronnen worden gebruikt voor warmtenetten?
Warmtenetten kunnen gebruik maken van veel verschillende soorten warmtebronnen. Bijvoorbeeld restwarmte uit de industrie, restwarmte uit datacenters, geothermie, warmte uit oppervlaktewater en warmte uit rioolwater.
Wat is het verschil tussen lage en hoge temperatuur verwarming?
De verwarming door gas die we nu hebben, verwarmt onze huizen op een hoge temperatuur. De temperatuur van het water dat door de radiatoren vloeit is ongeveer 60 graden. Dat is zo warm, dat u gewone radiatoren kunt gebruiken en uw huis niet goed geïsoleerd hoeft te zijn. Bij lage temperatuur verwarming, bijvoorbeeld door een warmtepomp, wordt het afgiftesysteem, bijvoorbeeld een vloerverwarming, verwarmd op ongeveer 40 graden. Omdat u dus minder warmte heeft, is het belangrijk dat u uw huis goed isoleert. Anders wordt uw huis niet warm genoeg. Ook moet de warmte goed door uw huis verspreid worden. Dat kan bijvoorbeeld met wand- en/of vloerverwarming. Dit zorgt voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Sommige mensen ervaren verwarmen met een lage temperatuur als ‘anders’ dan verwarmen met de hoge temperatuur van gas. Het duurt bijvoorbeeld veel langer om de temperatuur een graadje aan te passen. Lees meer over verwarmen met lage temperatuur op www.RegionaalEnergieloket.nl.
Hoe worden warmtenetten betaalbaar gemaakt?
De kosten voor een warmtenet zijn van veel factoren afhankelijk. Enkele factoren die positief werken op de haalbaarheid en betaalbaarheid van warmtenetten zijn:
• Een groter aantal woningen en bedrijven aansluiten;
• Een kleine afstand tot de warmtebron, waardoor er minder leidingverliezen zijn;
• Een lagere kostprijs voor de productie van warmte, bijvoorbeeld door het gebruik van restwarmte.
Hebben we genoeg stroom voor iedereen?
We gebruiken allemaal steeds meer stroom. Bijvoorbeeld om te koken, de airco aan te zetten en het opladen van elektrische auto’s. Het stroomnet van Liander loopt steeds voller. Met de komst van warmtepompen kan dit voor uitdagingen zorgen. Het is daarom belangrijk dat we samen het stroomnet beter gaan benutten. Op de website van Liander lees je alles over het stroomnet.
Is waterstof of groengas mogelijk in Diemen?
Groen gas maak je van biomassareststromen zoals GFT en mest. Er is niet genoeg biomassa beschikbaar om alle aardgas die we in Nederland gebruiken te vervangen voor groen gas. Groen gas is dus schaars en zal dat in de toekomst ook blijven. De waterstof die straks komt, gaat eerst naar de industrie.
Is aardwarmte mogelijk?
Diemen werkt in regionaal verband samen aan het versnellen van de ontwikkeling van aardwarmte. Het rijk heeft bij Ouderkerk in 2024 een proefboring gedaan. Op twee kilometer diepte is een zandlaag aanwezig met water van 80°. Op dit moment bekijken we samen met andere gemeentes in de regio hoe we deze warmte kunnen gebruiken voor de verwarming van gebouwen.
Kijkt de gemeente ook naar mogelijkheden voor koelen?
Ja. We kijken naar mogelijkheden om duurzaam te koelen. De afweging voor een warmte-infrastructuur moeten we in samenhang maken met de behoefte aan koeling, en met de impact op de elektrische infrastructuur.
Wat doet de gemeente verder aan duurzame energie?
Gemeente Diemen zet zich in voor een duurzame samenleving en gezonde leefomgeving. Hou deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Veelgestelde vragen voor woningeigenaren
Zijn er voorbeelden met aardgasvrij wonen?
Ja, door het hele land zijn ‘proefwijken’ om te leren hoe we van het aardgas gaan. Meer informatie is te vinden op www.aardgasvrijewijken.nl.
Krijgen nieuwe woningen nog aardgas?
Nee, alle nieuwe woningen worden zonder aardgas gebouwd. Nieuwe woningen worden voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen of ander duurzaam alternatief op aardgas.
Moet ik eerst mijn woning isoleren?
De isolatie van een woning heeft invloed op de mogelijkheden voor nieuwe warmteoplossingen zonder aardgas. In alle gevallen geldt dat een hogere isolatiewaarde beter is. Zo bespaart u ook op uw stookkosten.
Is een (hybride) warmtepomp een goed alternatief voor aardgas?
Ja. Een all-electric warmtepomp werkt namelijk alleen op elektriciteit. Zeker als het duurzame elektriciteit is, helpt een warmtepomp mee om de CO2-uitstoot fors te verminderen.
Een hybride warmtepomp werkt gedeeltelijk op gas en gedeeltelijk op elektriciteit, maar verbruikt al een stuk minder. Via Energieloket Diemen leest u alles over warmtepompen en welke de beste optie voor uw situatie kan zijn.
Is het mogelijk een warmtepomp te delen met andere woningen in de buurt?
Ja, dit is mogelijk. Met een grote (industriële) warmtepomp kan bijvoorbeeld in combinatie met een gezamenlijke warmtebron, zoals warmte/koude opslag (WKO) een complete buurt worden verwarmd.
Is een open haard of een houtkachel duurzaam?
Nee. Hout stoken in een houtkachel of open haard is niet duurzaam. Een groot deel van de warmte vliegt de schoorsteen uit. Bovendien zorgen ze voor veel schadelijke stoffen en fijnstof in en om uw huis. Een pelletkachel of biomassaketel op houtkorrels is iets duurzamer. Op MilieuCentraal.nl vindt u alle informatie over stoken met hout.
Hoe kan ik nu al mijn huis verduurzamen?
Als huiseigenaar kunt u verduurzamende maatregelen nemen door uw dak, vloer en muren te isoleren, HR+++ glas in uw ramen te zetten en zonnepanelen te installeren. Maar ook kleine aanpassingen zoals het aanbrengen van tochtstrips, het plakken van radiatorfolie of overstappen van koken op gas naar koken op inductie helpen om uw huis duurzamer te maken.
Waar vind ik advies over het verduurzamen van mijn woning?
Er zijn veel verschillende manieren om informatie op te halen over het verduurzamen van uw huis. Vraag uw advies op bij:
- Het Energieloket Diemen:
Daar kunt u bijvoorbeeld met de huisscan zien welke stappen voor uw woning het meest logisch zijn om te nemen. - U kunt zelf een onafhankelijke adviseur langs laten komen om te kijken wat er in uw huis allemaal nog kan gebeuren voor u van het gas af kunt.
- Maak een afspraak met een energiecoach.
- U kunt gratis en vrijblijvend een afspraak maken met één van onze coaches.
Hoe wordt het tapwater verwarmd?
Nu brengt in de meeste gevallen een cv ketel op aardgas uw tapwater (de kraan in de keuken of badkamer) op temperatuur. Met de komst van aardgasvrije alternatieven verwarmt u tapwater met behulp van elektriciteit (bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp) of een zonneboiler of stadsverwarming.
Is het verstandig om nu al over te stappen op een alternatieve warmtebron?
Het is altijd goed om te onderzoeken of er gasvrije alternatieven zijn voor uw woning. U kunt meer informatie vinden op Energieloket Diemen en op MilieuCentraal.nl.
Heb ik straks nog steeds radiatoren aan de muur?
Het verschilt per woning en per oplossing of u bestaande radiatoren blijft gebruiken. Als u overstapt op een warmtenet, kunt u meestal uw radiatoren blijven gebruiken. Bij andere oplossingen, zoals een warmtepomp, stapt u over op lage temperatuur verwarming en verwarmd u uw huis met vloerverwarming. Lees meer op de website van het Energieloket Diemen.
Hoeveel gaat het kosten om op een alternatieve warmtebron over te stappen?
De kosten zijn sterk afhankelijk van uw woonsituatie. Het maakt verschil of uw huis goed is geïsoleerd of niet. Ook maakt het uit welk alternatief voor verwarmen met aardgas in uw buurt beschikbaar komt. Meer over mogelijke financiering en subsidies kunt u lezen op de website van Energieloket Diemen.
Hoe worden bewoners geholpen met het financieren van het aardgasvrij maken van hun woning?
Er zijn verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar. Een overzicht van alle regelingen vindt u op de website van het Regionaal Energieloket.
Wordt mijn huis meer waard?
De waarde van uw huis hangt van verschillende factoren af. Duurzaamheid is een daarvan. Een duurzaam (verbouwd) huis is toekomstbestendig en dat kan een positieve invloed hebben op uw woningwaarde.
Is er een bewonersinitiatief in Diemen waar ik me bij kan aansluiten?
Ja, er zijn meerdere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Kijk hiervoor op de website van Daarom Duurzaam Diemen.
Veelgestelde vragen voor huurders en VvE’s
Hoe worden VvE's betrokken?
Tijdens het maken van de wijkuitvoeringsplannen, maken we afspraken met woningeigenaren, huurders en verhuurders om te bepalen hoe de wijk het beste van het aardgas kan.
Het Energieloket Diemen heeft speciaal voor VvE’s een informatiepagina.
Hoe worden particuliere verhuurders betrokken?
Tijdens het maken van de wijkuitvoeringsplannen, maken we afspraken met woningeigenaren, huurders en verhuurders om te bepalen hoe de wijk het beste van het aardgas kan.
Ik huur mijn woning, wat kan ik doen?
Als u een huis huurt, is het moeilijker om zelf maatregelen te nemen. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar isoleren of zonnepanelen kopen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder of de woningbouwcorporatie. Veel van deze corporaties maken nu al grote stappen voor duurzame energie. Wat u wel makkelijk zelf kunt doen, is kiezen voor groene stroom van een duurzame stroomleverancier. Meer informatie hierover vindt u via de volgende link. We moeten namelijk niet alleen stoppen met gas, maar ook duurzame stroom gaan gebruiken. Daarnaast kunnen tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie ook helpen om nu al gas te besparen. Kijk voor meer informatie op Energieloket Diemen.
Veelgestelde vragen voor bedrijven
Hoe worden bedrijven betrokken?
Bij het maken van de wijkuitvoeringsplannen gaan we ook met bedrijven in gesprek.
- Bedrijven die in de woonwijken liggen, zoals winkels, worden als deel van een wijk betrokken.
- De bedrijventerreinen krijgen een eigen aanpak.
Het Energieloket Diemen heeft speciaal voor bedrijven een informatiepagina.
Veelgestelde vragen over warmte uit het datacenter (datathermie)
Wat is een datacenter?
Een datacenter is een industrieel, hoog beveiligd gebouw dat is ontworpen om computerservers en digitale applicaties 24/7 operationeel te houden. Het bevat voorzieningen zoals klimaatbeheersing, back-up stroomvoorzieningen en geavanceerde beveiligingssystemen. Deze infrastructuur is cruciaal voor de continuïteit van digitale diensten zoals cloudopslag, online betalingen en internetverbindingen.
Twee type datacenters
Er zijn ruwweg twee type datacenters: ‘colocatie’ en ‘hyperscale’ datacenters. Er zijn belangrijke verschillen tussen de twee types:
- Colocatie datacenters zijn gespecialiseerd om server apparatuur van meerdere verschillende bedrijven veilig te huisvesten. Hierbij zijn de computers/ servers in het datacenter eigendom van de klanten van het colocatie datacenter en is het datacenter met name een efficiënt en veilig facilitair bedrijf dat hun diensten aanbied aan allerlei IT afdelingen van allerlei bedrijven. De meeste datacenters in en rond Amsterdam (en dus ook het datacenter in Diemen) zijn colocatie datacenters.
- Een andere vorm van datacenter is een privaat of dedicated datacenter, deze worden ook vaak hyperscale datacenters genoemd. Hier is de computer apparatuur in het gebouw van dezelfde eigenaar als het datacenter zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote Amerikaanse softwarebedrijven die grote datacenters neerzetten (bv Microsoft of Google in Middenmeer/ Noord Holland). Ook de Nederlandse overheid heeft bijvoorbeeld eigen dedicated datacenters.
Welke datacenters zijn er in (de buurt van) Diemen?
In Diemen is er één ‘colocatie’ datacenter. Dat is het datacenter van Switch Datacenters gevestigd aan de Treubweg 11 op het bedrijventerrein Verrijn Stuart. (Zie de vraag hiervoor voor meer uitleg over colocatie datacenters).
In Amsterdam Science Park bevinden zich meerdere colocatie datacenters, waaronder:
- Digital Realty AMS9 op Science Park 121
- Digital Realty AMS17 op Science Park 120
- Equinix AM3 en AM4 op Science Park 610
Wat is datathermie/ warmte uit het datacenter?
De servers die in een datacenter draaien moeten non-stop worden gekoeld. De warmte die hierbij vrijkomt gaat nu meestal gewoon de lucht in. Maar deze kan ook nuttig worden gebruikt: datathermie is een innovatieve techniek waarbij deze ‘restwarmte’ wordt gebruikt voor de verwarming van gebouwen. De warmte wordt via een warmtenetwerk (een ondergronds buizennetwerk) naar woningen en andere gebouwen getransporteerd. Deze kunnen dan in de koude perioden met warm water uit het datacenter worden verwarmd. Dit helpt bij het verminderen van energieverspilling en draagt bij aan een duurzame warmtevoorziening.
Wat doet de gemeente Diemen met datathermie?
Gemeente Diemen en Switch Datacenters onderzoeken samen of de restwarmte van het datacenter aan de Treubweg in de nabije toekomst nuttig kan worden gebruikt als alternatief voor het verwarmen van Diemense woningen en bedrijven. Op 3 september 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders van Diemen besloten om een intentieovereenkomst met Switch Datacenters af te sluiten. In deze intentieovereenkomst spreken beide partijen af om binnen een jaar nader te verkennen of een warmtenet, gebaseerd op de restwarmte van het datacenter haalbaar en betaalbaar (ook voor de inwoners) is.
Waar in Diemen kan datathermie worden gebruikt?
Uit een eerste QuickScan blijkt dat de hoeveelheid warm water die het ‘relatief kleine’ Diemense datacenter van Switch Datacenters (gevestigd aan de Treubweg op het bedrijventerrein Verrijn Stuart) beschikbaar stelt verrassend groot is. In theorie kunnen hiermee grote delen van Diemen Zuid en mogelijk ook de bedrijventerrein Verrijn Stuart en/of delen van Diemen Centrum van warmte worden voorzien. Ook het zwembad Duran in Diemen Zuid zou mogelijk van warmte kunnen worden voorzien.
Als ook nog warmte uit de datacentra in Amsterdam Science Park voor Diemen beschikbaar zou komen, dan zouden Diemen Centrum en Diemen Noord er mogelijk gebruik van kunnen maken.
Hoe werkt de warmtelevering aan mijn woning?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond (onder de straten) waar warm water doorheen stroomt, vanaf de bron naar de afnemer. We gaan er nu vanuit dat het Diemense datacenter warm water met een temperatuur van ongeveer 30 graden levert. Dit warme water wordt met een centrale warmtepomp (op het bedrijventerrein) verder opgewarmd tot circa 70°C. Hierna wordt het via buizen richting de aangesloten woningen geleid. Deze buizen komen uiteindelijk, in smallere leidingen, je huis binnen en worden met een ‘afleverset’ aangesloten op je huidige installatie. Hier wordt de warmte overgedragen naar jouw huis, dus niet het water zelf. Via de bestaande CV-radiatoren kan de warmte net als nu worden verspreid in de woning. Het afgekoelde water wordt het huis weer uit geleid; er komt dus een leiding heen, naar de ‘afleverset’, en een leiding terug om het afgekoelde water weer af te voeren.
Een afleverset heeft ongeveer de afmetingen: 60x20x40cm (B x D x H).
Welke aanpassingen zijn nodig in mijn woning?
De belangrijkste verandering in je woning is dat de cv-ketel eruit gaat en dat er een ‘afleverset’ voor in de plaats komt (zie de vraag hiervoor). Deze afleverset wordt bij voorkeur direct achter de voordeur geplaatst, waar ook vaak de meterkast is. Wanneer dat niet mogelijk is, wordt er gekeken naar een andere oplossing in de woning. De afleverset in je woning wordt gekoppeld aan het buurtwarmtenet met behulp van twee aansluitleidingen: één toevoerleiding (water van +/- 70 graden) en één retourleiding (water van +/- 40 graden). Deze leidingen hebben ongeveer een diameter van 2,5cm, en ze krijgen isolatielaag er omheen zodat de diameter in totaal ongeveer 6 cm zal zijn. Deze aansluitleidingen lopen via de gevel van jouw woning het huis binnen. Vervolgens wordt de afleverset ook gekoppeld aan de cv-leidingen in je woning. Deze leidingen zijn meestal geschikt voor warmtelevering vanuit een buurtwarmtenet. Meestal zijn ook de radiatoren geschikt en kunnen deze blijven hangen. Als laatste ga je niet langer op gas koken, maar vervang je je gasfornuis door een elektrische kookplaat.
Isolatie
Het buurtwarmtenet met datathermie kan zo worden ontworpen dat het ook geschikt is voor woningen die niet optimaal zijn geïsoleerd. Toch blijft isolatie altijd wel een goed idee. Want, net als nu, geldt: hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder warmte je nodig hebt om je huis te verwarmen, en hoe minder je betaalt. En als op termijn de huizen allemaal goed genoeg zijn geïsoleerd, kan de temperatuur van het warmtenetwerk omlaag. Hierdoor gaat de centrale warmtepomp efficiënter functioneren, zodat deze minder elektriciteit nodig heeft, en dus ook deze kosten omlaag gaan. Het loont dus om je huis goed te isoleren.
- Meer informatie: Deze informatie is afkomstig van MeerEnergie in Amsterdam Watergraafsmeer. Daar zijn ze al heel ver met het opzetten van een buurtwarmtenet gebaseerd op datathermie. Op de website van MeerEnergie staat een uitstekende en zeer uitgebreide webpagina met FAQ’s. Wil je meer gedetailleerde informatie? Dan raden we aan om daar eens te kijken.
Wat kost verwarmen met datathermie?
Hier kunnen we nu nog niet veel over zeggen. Eerst moeten er nauwkeurige berekeningen van de investeringen en kosten worden gemaakt om een buurtwarmtenet te bouwen en de warmte te leveren. Als het financieel niet uit kan, dan gaat de bouw niet door.
En als het voor bewoners meer gaat kosten dan nu (dus de kosten van verwarming en warm tapwater met een gasgestookte cv-ketel), dan gaat het óók niet door omdat we verwachten dat dan onvoldoende buurtbewoners mee zullen doen.
Is datathermie duurzaam?
De datacenters waar we in Diemen mee te maken hebben staan er al. De restwarmte die ze produceren wordt nu gewoon de lucht in geblazen. Het buurtwarmtenet zou dus warmte leveren uit restwarmte die anders in de lucht verdwijnt. Daar komt bij: de elektriciteit die het Diemense datacenter van Switch Datacenters gebruikt is voor 100% afkomstig van duurzame bronnen zoals windmolens en zonnepanelen.
Om de restwarmte van het datacenter te verwarmen tot een behaaglijke temperatuur voor in jouw woning, moet gebruik worden gemaakt van een centrale warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt het water van 30°C naar 70°C - 80°C. Deze centrale warmtepomp draait op elektriciteit. Ook hiervoor kan men duurzaam opgewekte elektriciteit inkopen, dus afkomstig van zonnepanelen en/of windmolens.
Alles bij elkaar kan dus worden gesproken van datathermie als een duurzaam alternatief voor het stoken met aardgas.
De gemeente Diemen ziet meer goede redenen om het gebruik van de restwarmte uit het datacenter te bevorderen:
- Nederland moet op termijn van het gas af. De restwarmte van het datacenter kan een belangrijke impuls geven aan de warmtetransitie-opgave waar de gemeente samen met inwoners en bedrijven van Diemen voor staat.
- Hoogwaardige duurzame alternatieven voor aardgas zijn schaars in Diemen.
- Industriële restwarmte (in dit geval ‘datathermie’) is erkend als duurzame energie onder de BENG norm.
Nadelen van datathermie
Stroomgebruik
Datacenters verbruiken veel elektriciteit, voornamelijk voor het voeden en koelen van servers. Ondanks de efficiëntieverbetering en vergroening neemt het elektriciteitsverbruik van datacenters wereldwijd jaar voor jaar toe. Ook in Nederland neemt het stroomverbruik van de ICT-sector fors toe, aldus het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS). De groei komt door continu toenemende digitalisering van de maatschappij. In Nederland gebruiken datacenters, dus eigenlijk de IT afdelingen van bijna alle bedrijven in Nederland samen, naar schatting ongeveer 5 terawattuur (TWh) aan elektriciteit. Dit komt neer op ongeveer 4% van het totale elektriciteitsverbruik van het land.
Datacenters vervangen vaak bestaande servers in rekencentra of serverruimtes elders. Dit geldt ook voor de datacenters in en rond Diemen. Waar de elektriciteit eerst verdeeld over meerdere plekken werd gebruikt, wordt deze nu centraal in een speciaal geoptimaliseerd datacenter gebruikt. Dit leidt maar zelden tot een toename in verbruik en vaker tot afname, omdat er efficiënter met de energie wordt omgegaan.
Watergebruik
Datacenters gebruiken water vooral voor de koeling van het datacenter. Het CBS publiceert statistieken ten aanzien van waterverbruik. Het totale leidingwaterverbruik in Nederland in 2020 was 1334 miljoen m3. Drinkwater voor huishoudens was in 2020 ongeveer 69%. Drinkwater voor bedrijven was 25% en industriewater was 6%. Het CBS heeft becijferd dat de bedrijfscategorie informatie en communicatie, waar datacenters onder vallen, ongeveer 1 miljoen kubieke meter leidingwater gebruikt. Dat is 0.08% van het totaal.
Het datacenter in Diemen van Switch Datacenters is ultramodern en zuiniger met water dan de meeste andere datacenters. Het maakt bijna geen gebruik van (drink)water voor koeling omdat het werkt met een ‘closed loop’ koeling systeem (een gesloten systeem) waardoor er minimaal water wordt gebruikt.
- Meer informatie over het energie- en watergebruik van datacenters vindt u in de rapportage ‘Feiten en fictie rond datacenters ontrafeld’ van Stratix die is opgesteld in opdracht van de Metrolpoolregio Amsterdam (MRA): Feiten en fictie rond datacenters ontrafeld - Metropoolregio Amsterdam