Woning isoleren: zo kunt u het beste beginnen!

Het isoleren van uw huis is belangrijk en heeft veel voordelen: u bespaart energie (en daarmee geld) en het wordt comfortabeler in huis. Dit komt omdat u huis in de winter meer warmte vasthoudt en in de zomer koeler blijft. Daarnaast wordt uw huis meer waard en bereid u uw huis voor om van het gas af te gaan. Maar hoe werkt isoleren eigenlijk, waar moet u beginnen, hoe kunt u aan de slag gaan en waar kan de gemeente u bij helpen? In deze blog leest u over hoe u kunt starten met het isoleren van uw woning.

Waarom is isoleren belangrijk?

U probeert uw huis lekker warm te houden, maar slecht- of niet-geïsoleerde huizen verliezen veel warmte. Gemiddeld verliest een huis 30% warmte via het dak, 25% via de muren, 15% via de ramen, 15% via de vloer en 15% door ventilatie. Dit warmteverlies kun u verlagen door uw huis goed te isoleren. Hiermee maak u de laag waar de warmte doorheen moet dikker, waardoor warmte moeilijker naar buiten gaat. Andersom geldt dit ook: als het in de zomer buiten warm is, komt deze warmte moeilijker de woning binnen en blijft het koeler in huis.

Welke delen van de woning kan u isoleren?

Er zijn veel mogelijkheden om u huis te isoleren:

  • Dakisolatie: zowel van de binnenkant als buitenkant is mogelijk
  • Muurisolatie: o.a. via de spouwmuur
    • Let op: als u de spouwmuur wilt isoleren, moet dit op een natuurvriendelijke manier en moet er melding worden gemaakt bij de provincie Noord-Holland.
  • Vloerisolatie: door u vloer- en/of bodem (kruipruimte) te isoleren
  • Raamisolatie: door dubbel glas of HR++ glas te nemen en kozijnen te vervangen

Waar moet u beginnen?

Een aantal zaken zijn slim om uit te zoeken voordat u gaat beginnen met isoleren:

  1. Onderzoek eerst u huidige situatie. Wat is u huidige energieverbruik? Bedenk wat u wensen zijn en schat in waar u denkt (als eerst) onderhoud nodig te hebben.
  2. Bepaal daarna welk deel van u huis u wilt isoleren. Dit kan u bepalen door te onderzoeken waar u in huis veel warmte verliest, welke ruimtes in huis u het meest gebruikt, of welke delen in huis juist het koudst aanvoelen.
  3. Onderzoek wat de huidige staat is van de isolatie. De website van Energieloket Diemen geeft u handvatten hoe u dit kunt bepalen .
  4. Download het adviesrapport van uw buurt. De gemeente heeft samen met Energieloket Diemen in verschillende wijken in Diemen ‘Buurtacties Energiezuinig Wonen’ georganiseerd. Tijdens deze acties zijn woningen onderzocht door technisch adviseurs. Op basis van dit onderzoek zijn adviesrapporten voor deze typen woningen samengesteld. Hierin staan slimme stappen om u huis energiezuiniger te maken. U kunt het adviesrapport van uw buurt downloaden via het Energieloket Diemen.
  5. Plan een gesprek met een energieadviseur. U vindt verschillende aanbieders op de website van het Energieloket.

Bekijk het hele stappenplan op de website van Energieloket Diemen. Hier vind u ook informatie over het bouwjaar van u woning.

Hoe ga u aan de slag?

Wanneer u klaar bent om aan de slag te gaan, kunt u ervoor kiezen om zelf te gaan isoleren of het isoleren door een isolatiebedrijf te laten doen. U vindt verschillende isolatiebedrijven op de website van het Energieloket..

Hoe kan de gemeente u helpen?

De gemeente Diemen kan u helpen bij het isoleren van u huis.

  • Energieloket Diemen: hier vindt u informatie over isoleren, een stappenplan, subsidies en financieringsmogelijkheden en vakspecialisten. Dit is voor particuliere eigenaren, huurders, verhuurders, VvE’s en bedrijven.
  • Inkoopacties: de gemeente organiseert samen met het energieloket inkoopacties waarbij we het uitzoekwerk voor een kwalitatieve en betrouwbare partij al hebben gedaan.
  • Cursus verduurzamen en netwerkbijeenkomsten voor VvE’s: Elk jaar wordt er een cursus georganiseerd voor eigenaren in een VvE over hoe jullie kunnen verduurzamen. Onderwerpen die hier aan bod komen zijn o.a. mogelijke typen maatregelen, besluitvormingsproces en financieringsmogelijkheden. Ook blijven we als gemeente in contact met de deelnemers van de cursus en ondersteunen we eigenaren in een VvE met het organiseren van netwerkbijeenkomsten. Het doel van deze bijeenkomsten is om de kennis up-to-date te houden van ontwikkelingen, VvE’s van elkaar te laten leren en mogelijkheden te bieden voor onderlinge samenwerking.
  • VvE-platform: binnenkort komt er een online platform beschikbaar voor het VvE-netwerk waar u als lid meer informatie specifiek voor VvE’s en elkaar kunt vinden en vragen kunt stellen over het verduurzamingsproces.
  • Energiecoaches: Sinds kort maken de energiecoaches ook warmtescans, naast het geven van energiebesparingstips. Zo’n warmtescan geeft een indicatie waar de warmte uit uw woning ontsnapt. Dit biedt inzicht in te nemen isolatiemaatregelen.
  • Organiseren van keukentafelgesprekken: de gemeente organiseert in een aantal wijken keukentafelgesprekken om met bewoners in gesprek te gaan over isoleren. Het is belangrijk voor de gemeente om te weten hoe ver inwoners zijn met het isoleren van hun woning en waar ze tegenaanlopen. Hierdoor kan de gemeente haar inwoners beter helpen.
  • Subsidieregeling woningisolatie: de gemeente heeft voor woningeigenaren, met een slecht geïsoleerde woning en relatief lage WOZ-waarde, een subsidieregeling waarmee isolatiemaatregelen kunnen worden betaald. Dit is voor een beperkte groep in Diemen beschikbaar. Inwoners die hiervoor in aanmerking komen hebben een brief van de gemeente gehad.