Samen sterk: samenwerking cruciaal voor verduurzaming VvE’s

De verduurzaming van woningen is een belangrijke stap in de energietransitie, maar voor veel bewoners in Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) is het een uitdaging om gezamenlijk besluiten te nemen over verduurzamingsmaatregelen. Toch biedt samenwerking grote voordelen, zoals lagere kosten en toegang tot subsidies. In deze blog lees je waarom samenwerking essentieel is voor de verduurzaming van VvE’s en hoe de gemeente Diemen bewoners ondersteunt bij het verduurzamen van hun appartementencomplexen. We beginnen met een belangrijke basis: isolatie.

De basis: isoleren

De eerste stap in de warmtetransitie is het voorbereiden van woningen voor duurzame warmtebronnen. Isolatie is hierin essentieel, omdat dit het energieverbruik vermindert en onnodig warmteverlies voorkomt. Goed geïsoleerde woningen zijn energiezuiniger, comfortabeler en beter in het behouden van warmte in de winter en koelte in de zomer.

VvE’s: samenwerking cruciaal

Gemeente Diemen heeft in verhouding tot andere kleine gemeenten in Nederland een relatief hoog percentage woningen die deel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren (VvE). In een VvE heb je als bewoner niet de vrijheid om individuele beslissingen te nemen over bijvoorbeeld het verduurzamen van je woning. In plaats daarvan worden belangrijke keuzes gezamenlijk met de medebewoners gemaakt. Dit kan soms een uitdaging zijn, vooral wanneer er verschillende opvattingen en belangen spelen binnen de VvE.

Voordelen van collectieve aanpak

Het nemen van gezamenlijke beslissingen kan tijdrovend en ingewikkeld zijn, zeker als het gaat om grote investeringen, zoals het isoleren van het gebouw of het overstappen op duurzame energiebronnen. Daarnaast moeten alle eigenaren van de appartementen instemmen met de voorgestelde maatregelen, wat soms tot vertraging kan leiden. Toch biedt deze collectieve aanpak ook voordelen:

  • Gezamenlijke verduurzaming kan kostenbesparend werken, omdat grotere projecten vaak financieel aantrekkelijker zijn wanneer ze gezamenlijk worden uitgevoerd.
  • Vanuit de Rijksoverheid worden de SVVE- en de SPOR-subsidie aangeboden om VvE’s financieel te ondersteunen om de VvE te isoleren. Met de SVVE-subsidie kunnen verduurzamingsmaatregelen en energieadvies worden gefinancierd en met de SPOR-subsidie kan een procesondersteuner worden ingehuurd.

VvE aanpak gemeente Diemen

Om de verduurzaming van VvE’s in Diemen te versnellen, is goede communicatie en samenwerking essentieel. De gemeente ondersteunt dit proces met advies, subsidie en informatie, en helpt bewoners bij het vinden van gezamenlijke oplossingen.

De gemeente Diemen biedt jaarlijks een gratis VvE-cursus aan, waarin bewoners meer leren over het verduurzamen van hun VvE. De cursus behandelt niet alleen de technische aspecten, maar ook het sociale, juridische en financiële proces. Daarnaast organiseert de gemeente regelmatig bijeenkomsten via het VvE-netwerk, waar relevante updates op landelijk en gemeentelijk niveau worden gedeeld en bewoners ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. Voor informatie en meer ondersteuning kunnen bewoners altijd terecht bij het VvE Energieloket van de gemeente. Dit loket biedt uitgebreide informatie over de stappen die een VvE kan nemen, net zoals over subsidies en financiële mogelijkheden. Het energieloket is per mail en telefoon bereikbaar en denkt graag mee over specifieke vragen of situaties.