Let op: op vrijdag 24 januari kunt u vanaf 15.30 uur geen gebruik maken van DigiD op de website van de gemeente Diemen vanwege technisch onderhoud. Dit duurt mogelijk tot en met 25 januari.
Afvalwater lozen
Wilt u afvalwater lozen? Dan moet u zich aan regels houden. In sommige gevallen moet u een melding doen of een vergunning aanvragen. Dat regelt u via het nieuwe Omgevingsloket.
Afvalwater is water dat u kwijt wilt. U kunt afvalwater lozen in de bodem, het oppervlaktewater of het riool. U moet zich daarbij houden aan de regels. U mag bijvoorbeeld geen olie wegspoelen. Lees meer over de algemene regels op de website van Iplo.
Er zijn specifieke regels voor:
- Afvalwater uit een particulier huishouden (bijvoorbeeld toiletwater of ander huishoudelijk afvalwater);
- Afvalwater van een bedrijf (bijvoorbeeld afvalwater van een industrieel bedrijf, agrarisch bedrijf, restaurant, garage enzovoorts);
- Afvalwater van een tijdelijke bedrijfsmatige activiteiten in de openbare ruimte (bijvoorbeeld bouwen);
- Afvalwater van een vaartuig;
- Afvalwater van reinigingswerkzaamheden zoals schoonmaken voertuigen, vaartuigen, dierverblijven, buitenmuren enzovoorts.
Komt uw afvalwater uit een particulier huishouden?
- U houdt zich aan het Besluit lozing afvalwater huishoudens.
- Loost u niet op het riool? Dan dient u een melding te doen via het nieuwe Omgevingsloket. U heeft wel een goede reden nodig, bijvoorbeeld dat het riool op meer dan 40 meter afstand ligt.
Komt uw afvalwater uit een bedrijfslocatie of van een tijdelijke bedrijfsmatige activiteit?
- Als u een pleziervaartuig heeft, dan moet u het afvalwater opsparen en lozen in het vuilwaterinnamepunt in een jachthaven.
- Als binnenschipper bent, dan mag u uw afvalwater wel lozen op het oppervlaktewater, maar dan heeft u wel een zorgplicht. Dit betekent dat u er alles aan doet om de milieugevolgen van de lozing zo klein mogelijk te houden (bijv. u loost geen zwaar chemische stoffen). Daarnaast kunnen er extra regels gelden voor sommige vaarwagen met speciale natuurwaarde. Deze extra regels kunt u vinden via het nieuwe Omgevingsloket.
Een melding doet u minimaal 4 weken van tevoren. Een vergunning vraagt u minimaal 8 weken van tevoren aan. Er zijn 2 procedures mogelijk bij een vergunning. Bij een gewone procedure krijgt u de beslissing binnen 8 weken. Deze termijn kan de gemeente een keer verlengen met 6 weken. Bij een uitgebreide procedure krijgt u de beslissing binnen 6 maanden. Deze termijn mag de gemeente met 6 weken verlengen.
Zo doet u uw melding of vraagt u een vergunning aan:
- Ga naar het Omgevingsloket.
- Doe de vergunningcheck.
- U ziet of u een melding moet doen of een vergunning nodig heeft. U kunt dit meteen doen.
- Log in:
- voor uzelf: met DigiD
- voor een bedrijf: met eHerkenning
Meestal beslist de gemeente over uw aanvraag. Soms beslist het waterschap, de provincie of het Rijk.
Voor een melding geldt geen bezwaar of beroep.
Bij een gewone procedure maakt u bezwaar bij de gemeente. Bij een uitgebreide procedure geeft u uw mening (zienswijze) over het ontwerpbesluit.
Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank. Eventueel kunt u daarna nog in hoger beroep gaan.
Reageert u niet binnen de beroepstermijn van 6 weken? Dan is de vergunning definitief.
Twijfelt u ergens over of heeft u nog een vraag?
Neem dan contact op met team Klant Contact Centrum van de gemeente Diemen. We zijn maandag tot donderdag telefonisch bereikbaar tussen 8:30 en 16:30 uur en vrijdag tussen 8:30 en 16:00, maar ook via e-mail.
(020) 31 44 888
info@diemen.nl