Let op: op vrijdag 24 januari kunt u vanaf 15.30 uur geen gebruik maken van DigiD op de website van de gemeente Diemen vanwege technisch onderhoud. Dit duurt mogelijk tot en met 25 januari.
Een kind erkennen en naam kiezen
Als u niet automatisch de wettelijk ouder van een kind bent, kunt u een kind erkennen. U kunt dan ook kiezen welke achternaam het kind krijgt. U gaat hiervoor persoonlijk langs bij de gemeente.
U wordt automatisch de wettelijke ouder als u een geregistreerd partnerschap heeft of getrouwd bent met de moeder van het kind. Anders kunt u het kind erkennen bij de gemeente. U wordt dan alsnog de wettelijke ouder. Ook elk volgend kind moet u apart erkennen. Dat gaat niet automatisch. U kunt een kind voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte erkennen.
Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind bij de geboorteaangifte automatisch de naam van de biologische moeder. Als u als vader of duomoeder het kind erkent, kunt u kiezen welke achternaam het kind krijgt. De achternaam die u voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van volgende kinderen uit dezelfde relatie.
U mag maar 1 naam kiezen voor het kind. Heeft uw kind niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan gelden de buitenlandse regels. Dan kan uw kind misschien wel een dubbele achternaam krijgen.
Vanaf 1 januari 2024 mag het eerste kind van u en uw partner wel een dubbele achternaam krijgen.
Als u een kind erkent, krijgt u ook automatisch samen met de moeder het ouderlijk gezag. U hoeft niet meer het ouderlijk gezag aan te vragen.
Een erkenning is gratis.
Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Erkent u het kind bij de geboorteaangifte? Dan gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is. Erkent u het kind voor de geboorte of na de geboorteaangifte? Dan kunt u naar iedere gemeente in Nederland.
Zo erkent u een kind:
- U komt naar de gemeente.
- Wilt u bij de erkenning van uw eerste kind een achternaam kiezen? Dan moet de moeder ook aanwezig zijn.
- U neemt mee naar de gemeente:
- Een geldig identiteitsbewijs van uzelf
- Een geldig identiteitsbewijs van de moeder
- Schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning als zij niet aanwezig is.
- Schriftelijke toestemming van het kind ouder dan 12 jaar voor de erkenning.
Voor een aanvraag voor erkenning in Diemen neemt u telefonisch contact op met de afdeling Burgerzaken via (020) 31 44 888.
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente over de erkenning van uw kind? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.
Hier moet u aan voldoen:
- U bent 16 jaar of ouder.
- U bent geen familie van de moeder.
- Er zijn niet al 2 ouders.
- Als het kind ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar is: de moeder en het kind geven toestemming voor de erkenning.
- Als het kind ouder dan 16 jaar is: het kind geeft toestemming voor de erkenning.
De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn:
- Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze.
- U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.
Twijfelt u ergens over of heeft u nog een vraag?
Neem dan contact op met gemeente Diemen. Zij zijn telefonisch en via e-mail bereikbaar.
(020) 31 44 888
info@diemen.nl