EK voetbal 2024: gezellig en veilig

Het EK voetbal is in volle gang en op veel plekken leven inwoners intensief mee. Bij alle gezelligheid is het wel belangrijk dat we ons houden aan een aantal spelregels. Zodat inwoners veilig, zonder overlast en met plezier kunnen genieten van de wedstrijden. 

De spelregels zijn: 

Verkeer

  • Wegen mogen niet worden afgesloten of geblokkeerd om de verkeersveiligheid te waarborgen. Dit betekent dat doorgaande routes open moeten blijven, zodat hulpdiensten snel kunnen reageren als dat nodig is.
  • De doorgaande route in een straat moet minimaal 4 meter breed zijn. De doorrijhoogte moet 4,20 meter zijn. Hang oranje vlaggen dus niet te laag. Laten we ervoor zorgen dat iedereen gemakkelijk kan passeren en veilig kan bewegen.

Commercie

  • Samen voetbal kijken is leuk. Maar het mag geen commercieel karakter hebben. Het draait om de sport en de gezelligheid.

Alcoholgebruik

  • Het drinken van alcohol tijdens een EK-activiteit ter plaatse is toegestaan, maar wel met mate. Overmatig drankgebruik en overlast in de openbare ruimte worden niet getolereerd.
  • Verkoop van drank is niet toegestaan, behalve op terrassen met vergunning. 

Verder gelden voor evenementen rond het EK de gebruikelijke regels. Grotere publieksevenementen kunnen op korte termijn niet meer vergund worden en zijn dus ook niet toegestaan. Voor kleine evenementen met minder dan 50 personen, zoals een straatfeest, is een vergunning niet nodig. Wel is het belangrijk om een melding te doen bij de gemeente.