Busbaan heet vanaf nu Beneden Rijkersloot

Vanaf vandaag kunnen ook auto’s over de weg

Vanaf vandaag, vrijdag 19 juli, is de voormalige busbaan in Diemen Zuid open voor al het wegverkeer. De naam Busbaan past daarbij niet meer. De vraag naar ideeën voor een nieuwe naam voor de weg leverde maar liefst 172 inzendingen op. Gekozen is voor: Beneden Rijkersloot. Wethouder Matthijs van den Berg onthulde vandaag het straatnaambord.

Het openstellen van de busbaan voor alle wegverkeer is een langgekoesterde wens van de gemeente en ook van veel inwoners van Diemen Zuid. Omdat er ook inwoners juist tegen de openstelling van de busbaan waren, is een zorgvuldig en langdurig traject doorlopen om de plannen te kunnen realiseren. De openstelling van de busbaan voor alle verkeer is onderdeel van de aanpassing van de verkeersstructuur in Diemen Zuid. De bestaande route over de Boven Rijkersloot wordt steeds drukker. Dat is slecht voor de leefbaarheid en de verkeersveiligheid. Naast de openstelling van de busbaan wordt ook een rotonde aangelegd op de aansluiting Beukenhorst/Boven Rijkersloot. Op de hoofdwegen wordt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur ingevoerd. Ook de directe omgeving van de verkeersstructuur wordt opgeknapt en groener gemaakt.

Een naam die verwijst naar de geschiedenis

Een van de bewoners die de naam Beneden Rijkersloot inzonden, gaf daar een mooie uitleg bij, waarvan hier een deel: “In de geschiedenis van Diemen lag de buurt Bovenkerk ten noorden en ten zuiden van een oude vaart: de Rijkersloot. De Rijkersloot liep van de Hartveldse Brug tot aan de Vinkenbrug in de Korte Diem. Vanuit de Rijkersloot is later de Muidertrekvaart verder gegraven. De buurt Bovenkerk bestond uit Boven Rijkersloot en Beneden Rijkersloot. De buurt Boven Rijkersloot bestond uit een gedeelte van de Venserpolder, daar waar de huidige straat genaamd Boven Rijkersloot zich een weg door de wijk Diemen Zuid meandert. Beneden Rijkersloot bevatte de Diemerpolder, aan de voormalige Landweg en de Kerkvaart, en een gedeelte van de Polder de Veentjes, langs de Ringsloot van het Diemermeer.”

(bron: Amsterdam in zyne opkomst, aanwas, geschiedenissen, voorregten, koophandel, gebouwen, kerkestaat, schoolen, schutterye, gilden en regeeringe; Jan Wagenaar).