b&w besluitenlijst 21 mei 2024

Datum 21-05-2024
Tijd 10:00 - 14:00
Locatie B&W kamer
Voorzitter de heer E. Boog

1. Vaststellen van de agenda

Besluit: Het college stelt de agenda vast.

2. Besluitenlijst B&W

Besluit: Het college stelt de besluitenlijst vast.

3. Regionale zaken en Actualiteiten

-

4. Bestuurlijke termijnagenda

Besluit: Nemen kennis van de bestuurlijke termijnagenda.

5. Toezeggingen aan de raad en voortgang moties

Besluit: Nemen kennis van de toezeggingen- en motielijst.

6. Afhandeling motie Begrijpelijke Taal

Op 9 november 2023 heeft de gemeenteraad unaniem de motie aangenomen over Begrijpelijke Taal. De gemeentelijke organisatie heeft bekeken hoe die motie het beste afgehandeld kan worden. In de Informatie van het College lichten we aan de raad toe hoe dat gebeurt.

Besluit: Het college besluit conform advies:

Instemmen met de bijgevoegde Informatie van het College ter afhandeling van de motie Begrijpelijke Taal van 9 november 2023 en deze naar de raad sturen.

7. GR GGD Amsterdam – Amstelland

Veilig Thuis en het Centrum Seksueel Geweld zijn ondergebracht in de gemeenschappelijke regeling (GR) GGD Amsterdam-Amstelland. Veilig Thuis is hét advies-en meldpunt voor iedereen (0-100 jaar) die te maken heeft met Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM) of een vermoeden daarvan. Op dit moment ervaart Veilig Thuis en het CSG dat zowel de veiligheid als de werkpraktijk onder druk staat. Dat heeft te maken personeelskrapte binnen de organisaties, maar ook in die van de netwerkpartners. Dat maakt dat gezinnen en huishoudens te lang moeten wachten op passende hulp. De eigenbijdrage van Diemen zal de komende twee jaar stijgen. Met het oog op de inhoudelijke ontwikkelingen die nog spelen binnen de opgave voor Huiselijk geweld en kindermishandeling en de financiële uitdagingen voor de Nederlandse gemeenten per 2026 heeft het bestuur van de GR GGD Amsterdam – Amstelland de opdracht verstrekt om in 2024/2025 de mogelijkheid tot bezuinigingen te onderzoeken in de aanloop naar de begroting van 2026. Tenslotte wordt er toestemming gevraagd om de GR te wijzigen per 1 juli 2024, zodat de regeling voldoet aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr).

Besluit: Het college besluit conform advies behalve beslispunt 6, dat is aangepast. We stellen de raad voor wél een zienswijze in te dienen om daarmee een voorbehoud te maken voor de Meerjarenbegroting (voor 2026 en verder)

Jaarcijfers 2023 Veilig Thuis en Jaarverslag 2023 Centrum Seksueel Geweld (CSG) 

  • 1. Kennis nemen van de jaarcijfers 2023 Veilig Thuis en het Jaarverslag 2023 CSG 
  • 2. De gemeenteraad in kennis stellen van de jaarcijfers 2023 Veilig Thuis en het Jaarverslag 2023 CSG Jaarverslag 2023 GR GGD Amsterdam - Amstelland 
  • 3. Kennis nemen van de jaarverslag 2023 van de GR GGD Amsterdam-Amstelland; 
  • 4. De gemeenteraad in kennis stellen van het jaarverslag 2023 van de GR GGD Amsterdam-Amstelland; Meerjarenbegroting 2025-2028 en actualisatie 2024 GR GGD Amsterdam - Amstelland 
  • 5. Instemmen met de meerjarenbegroting 2025-2028 en actualisatie 2024; 
  • 6. De gemeenteraad voorstellen om een zienswijze in te dienen op de geactualiseerde begroting 2024 en de meerjarenbegroting 2025-2028 van de GR GGD Amsterdam- Amstelland waarbij we nog niet akkoord gaan met de begroting 2026 en verder in afwachting van de uitkomst van de bezuinigingsopdracht 7. De GR GGD Amsterdam – Amstelland voor toestemming aan de raad te zenden. 
  •  8. De GR GGD Amsterdam – Amstelland te treffen met als ingangsdatum 1 juli 2024, onder voorbehoud van toestemming van de raad. 
  • 9. De huidige GR GGD Amsterdam – Amstelland op te heffen per 1 juli 2024. Voortgangsrapportage Regioaanpak ‘Veiligheid voor elkaar’ 
  • 10. Kennis nemen van de voortgangsrapportage Regioaanpak ‘Veiligheid voor elkaar’ 
  • 11. De gemeenteraad in kennis stellen van de voortgangsrapportage Regioaanpak ‘Veiligheid voor elkaar’

8. Herijking RES Noord-Holland Zuid 2024

In de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 Noord-Holland Zuid (NHZ) staan de kaders, uitgangspunten en ambitie voor de opwek van grootschalige hernieuwbare elektriciteit op land. De RES zoekgebieden voor wind- en zonne-energie zijn sinds de vaststelling van de RES 1.0 NHZ in 2021 uitgewerkt en geconcretiseerd. Er zijn gebieden toegevoegd, aangepast of afgevallen. Met de Herijking RES NHZ 2024 worden al deze wijzigingen vastgesteld. Hierdoor kunnen de gemeenten en de provincie deze wijzigingen opnemen in hun omgevingsbeleid. Dit is belangrijk om te kunnen blijven koersen op de realisatie van de regionale ambitie: 2,7 terawattuur hernieuwbare elektriciteit in 2030. Dit is een grote opgave: in de komende zes jaar moet er nog ten minste 1,6 TWh gerealiseerd worden. Diemen kan met de eigen zon- en wind-zoekgebieden maximaal 0,11 TWh bijdragen. Dat is 7% van de resterende regionale RES opgave.

In Diemen loopt momenteel een tweede proces parallel aan het proces van deze herijking. Dit betreft ons ‘eigen’ proces rond de zoekgebieden voor wind- en zonne-energie waarin het college wijzigingen aan de Diemense omgevingsvisie voorstelt. Hiervoor is de ‘Partiële herziening Omgevingsvisie Diemen 2040 t.b.v. opwek van wind- en zonne-energie’ opgesteld die tegelijk met de Herijking RES NHZ 2024 aan het college wordt aangeboden. De wijziging van de omgevingsvisie wordt daarna in juni aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden. Hiervoor is een apart collegevoorstel opgesteld.

Besluit: Het college besluit conform advies: 

  • 1.    In te stemmen met de Herijking RES NHZ 2024 als resultaat van de regionale samenwerking in de RES-regio Noord-Holland Zuid.
  • 2.    Kennis te nemen van regionale wijzigingen in zoekgebieden.
  • 3.    De Herijking RES NHZ 2024 samen met de opgestelde Informatie van het college ter informatie aan te bieden aan de gemeenteraad.

9. Jaarstukken 2023 en Kadernota 2025 Vervoerregio Amsterdam

Het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio biedt de Jaarstukken aan over 2023. Daarnaast is ook de Kaderbrief voor 2025 ter informatie ontvangen. De stukken worden ter vaststelling voorgelegd aan de Regioraad van de Vervoerregio. De jaarstukken 2023 geven geen aanleiding voor een inhoudelijke reactie richting de Regioraad en het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio. Middels de Informatie van het college wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de stukken.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Kennisnemen van de Aanbiedingsbrief en de Voorlopige jaarstukken 2023 en Kadernota 2025 van de Vervoerregio Amsterdam;
  • 2. De raad te informeren met de bijgevoegde Informatie van het College. 

10. Meerjarenperspectief Grondzaken 2023

Als onderdeel van de Jaarrekening 2023 is het Meerjarenperspectief Grondzaken (hierna MPG) geactualiseerd. Het definitief MPG 2023 wordt ter vaststelling aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Deze versie van het MPG is inmiddels gecontroleerd door de accountant en akkoord bevonden. Na vaststelling in het college wordt het MPG aan de gemeenteraad aangeboden, gelijktijdig met de Jaarrekening 2023.

In het MPG wordt de stand van zaken met betrekking tot de lopende grondexploitaties, de gronden niet in exploitatie (strategische gronden) en projecten met facilitair grondgebruik gegeven. Door verantwoording af te leggen door middel van het MPG draagt het gemeentebestuur zorg voor een solide financiële huishouding voor haar inwoners.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Instemmen met bijgevoegde Raadsvoordracht Meerjarenperspectief Grondzaken 2023 (bijlage 3) en bijlage MPG (bijlagen 1 en 2) en deze ter besluitvorming aan de raad voor te leggen.
  • 2. Geheimhouding op te leggen op grond van de economische en financiële belangen van de gemeente (art. 5.1, tweede lid, onder b van de Woo). De geheimhouding geldt voor de separate geheime bijlage bij het MPG (bijlage 2). Geheimhouding geldt voor een periode van 10 jaar na vaststelling.

11. Partiële herziening van de Omgevingsvisie Diemen 2040 t.b.v. opwek van wind- en zonne-energie

Op 17 juni 2021 heeft de gemeenteraad de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 vastgesteld. Hierin staan de Diemense zoekgebieden voor grootschalige productie van wind- en zonne-energie. Aan de hand van diverse onderzoeken zijn sinds 2021 een paar zoekgebieden geschrapt, andere zijn stapsgewijs aangepast. Het college wil nu alle wijzigingen formeel vastleggen. Daarmee verandert ook de status van de gebieden: de ´zoekgebieden´ worden ´projectgebieden´. Voor deze projectgebieden wil de gemeente planologische ondersteuning bieden zodat geïnteresseerde ontwikkelaars/ initiatiefnemers windturbines en zonnevelden kunnen realiseren op Diemens grondgebied. Bij het realiseren van grootschalige energieprojecten vindt de gemeente het belangrijk dat minimaal 50% lokaal eigendom wordt gerealiseerd. Daarom wil het college ook het gemeentelijke beleid rond lokaal eigendom duidelijker vastleggen.

Dit alles wil het college nu regelen door middel van de ‘Partiële herziening van de Omgevingsvisie Diemen 2040 t.b.v. opwek van wind- en zonne-energie’. Deze herziening en het bijbehorende Milieueffectrapport (MER) Wind Diemen hebben ter visie gelegen en alle zienswijzen zijn verwerkt in een reactienota.

Met de Partiële herziening van de Omgevingsvisie Diemen 2040 wordt de basis gelegd voor vervolgstappen: de projectgebieden kunnen dan worden opgenomen in het Diemense omgevingsplan. Ook is er dan een basis voor het behandelen van een aanvraag omgevingsvergunning als een initiatiefnemer hiermee komt.

Uiteindelijk is het doel dat Diemen in de toekomst substantieel kan bijdragen aan de regionale en lokale energie- en klimaatdoelstellingen.

Besluit: Het college besluit conform advies: 

  • 1.    In te stemmen met de Partiële herziening van de Omgevingsvisie Diemen 2040 t.b.v. opwek van wind- en zonne-energie;
  • 2.    Kennis te nemen van het MER Wind Diemen;
  • 3.    Kennis te nemen van het Advies van de Commissie MER;
  • 4.    Kennis te nemen van de Aanvulling MER Wind Diemen;
  • 5.    Kennis te nemen van het Advies zoekgebieden zonne-energie voor vervolgaanpak;
  • 6.    In te stemmen met de Nota van zienswijzen behorende bij Partiële herziening Omgevingsvisie Diemen 2040;
  • 7.    Op grond van art. 87 van de Gemeentewet en art. 5.1, lid 2, sub b van de Wet open overheid, geheimhouding op te leggen op Bijlage 9 (Risicoanalyse nadeelcompensatie) voor een periode van 10 jaar;
  • 8.    In te stemmen met het opgestelde raadsvoorstel en dit ter besluitvorming aan te bieden aan de gemeenteraad.

12. Vervoerplan 2025 GVB Amsterdam

Op 18 april 2024 ontvingen wij het concept Vervoerplan 2025 van het GVB. Deze versie is aan de verschillende gemeenten in het GVB concessiegebied aangeboden. Als gemeente Diemen kunnen wij reageren op het vervoerplan en onze reactie wordt door de Vervoerregio betrokken bij de beoordeling van het vervoerplan. In dit Vervoerplan staat uitgewerkt hoe de metro, tram en bus binnen het concessiegebied en daarmee ook in Diemen gaan rijden. Dit is het laatste jaar dat het vervoerplan nog getoetst wordt aan Programma van Eisen (PvE) voor de concessie 2014-2024. Vanaf het vervoerplan 2026 is het nieuwe PvE van toepassing.
Het Vervoerplan 2025 is geldig voor de dienstregeling vanaf 15 december 2024 tot 14 december 2025. Bij het opstellen ervan is gekozen om de huidige lijnvoering te handhaven. Voor Diemen betekent dan ook dat er geen wijzigingen plaatsvinden in de lijnvoering en in de frequenties van de lijnen. Het betreft dan de metrolijn 53, de tramlijn 19, de buslijnen 44 en 66 en de nachtbuslijn N87. Wel is voor Diemen sprake van één toevoeging. In het vervoerplan 2025 is een nieuwe lijn opgenomen. Het betreft een nieuwe Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-verbinding tussen Amsterdam Bijlmer Arena en IJburg Strandeiland. Deze nieuwe lijn stopt in Diemen bij halte Diemerknoop (A1/A9).

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Kennisnemen van het Vervoerplan 2025 van het GVB van 17 april 2024 en in te stemmen met de opgestelde reactiebrief;
  • 2. De raad te informeren met bijgevoegde Informatie van het College. 

13. Voortgangsnota 2023 Metropoolregio Amsterdam (MRA)

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft een voortgangsnota opgesteld die op hoofdlijnen en per uitvoeringslijn inzicht geeft op de doelen, activiteiten en resultaten. De voortgangsnota heeft een feitelijk en informatief karakter. Hiermee komt de MRA tegemoet aan de wens om de raden en staten te informeren over de resultaten van de samenwerking. Het college van B&W van de gemeente Diemen heeft kennisgenomen van de Voortgangsnota 2023 Metropoolregio Amsterdam (MRA) en stuurt hierover een Informatie van het College naar de gemeenteraad.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Kennisnemen van de Voortgangsnota 2023 Metropoolregio Amsterdam (MRA)
  • 2. Instemmen met het sturen van bijgevoegd Informatie van het College naar de gemeenteraad

14. Voortzetten ontwerpproces huisvesting

Er is besloten de kredietaanvraag voor het project huisvesting van de gemeente te verschuiven van de raadsvergadering van mei naar juli. Dit geeft ons meer tijd, die we nodig hebben om onderzoek te doen naar de huidige staat van het gebouw. Om te voorkomen dat het project gedurende de besluitvormingsperiode geheel stilligt gaan we door met het ontwerptraject tot bespreking in de raad. De ontwerp- en projectkosten die in deze fase worden gemaakt, worden bij goedkeuring van de aanvraag die in juli aan de raad wordt voorgelegd, gedekt vanuit het definitieve krediet. Als de raad besluit deze niet toe te kennen, worden de gemaakte kosten verhaald op de algemene reserve van de gemeente.

Besluit: Het college besluit conform advies: 

  • 1.    Akkoord te gaan met het voorstel om door te gaan met het ontwerptraject en geld uit te geven tot en met bespreking van het kredietvoorstel in de gemeenteraad.
  • 2.    De raad te informeren over deze processtap met bijgaand Informatie van het College.

15. Rapport verbijzonderde interne controle 4e kwartaal 2023

De verbijzonderde interne controles (VIC) op onze processen is belegd bij het VIC-team van Duo+. Op basis van het interne controleplan voeren de VIC-medewerkers steekproeven uit. Deze controle betreft vooral processen met een financieel risico.

De bevindingen legt het VIC-team per proces per kwartaal vast in een rapportage. Deze rapportages worden afgestemd met de proceseigenaar en de Strategisch Financieel Adviseur. Vanaf 2023 maakt het VIC-team ook een totaalrapportage met de belangrijkste bevindingen van alle processen. Bijgevoegd is de laatste rapportage over 2023.

Vanaf 2023 legt het college in de jaarstukken verantwoording af over de rechtmatigheid. Deze rapportage is de basis voor het eindoordeel. De bevindingen en de beoordeling zijn nog niet gecontroleerd door de accountant. Deze controle vindt plaats bij de controle van de jaarstukken. In de nieuwe wijze van verantwoorden vallen begrotingsonrechtmatigheden binnen de foutmarge voor onrechtmatigheid. Tot vorig jaar namen we voor de begrotingsonrechtmatigheden een apart beslispunt op in de raadsvoordracht. Vanaf 2023 biedt dat geen soelaas meer. Gevolg is dat het college een afkeurende verklaring voor rechtmatigheid moet afgeven.

Besluit: Het college besluit conform advies: 

  • 1.    Kennis nemen van het “Rapport verbijzonderde interne controle 4e kwartaal 2023”;
  • 2.    Kennis nemen van de in dit bestuursvoorstel opgenomen reactie/advisering van de directie per bevinding.

16. Wensen & opvattingen 80% versie Lange Termijnagenda Metropoolregio Amsterdam 2025-2028

Eens in de zoveel jaar stelt de Metropool Regio Amsterdam een lange termijn agenda op. Voor de periode 2025-2028 is nu een zogeheten “80% versie” samengesteld, ook wel een conceptversie.
Het college van B&W en de gemeenteraad krijgen de mogelijkheid om wensen en opvattingen mee te geven over de inhoud. Daarnaast is een gezamenlijke reactie namens de Amstelland-Meerlanden (AM) opgesteld. Het college van B&W kan zich goed vinden in de gezamenlijke AM-reactie en stelt de gemeenteraad voor deze reactie in te dienen als reactie op de 80% versie. Daarnaast stelt het college de raad voor één aanvullend punt in te brengen, ten aanzien van de huidige OV voorzieningen in Diemen op niveau houden, als reactie op de MRA-agenda. De OV-kwaliteit is van groot belang voor de bereikbaarheid van bestaande en ook nieuwe woon- en werkgebieden en daarmee ook de kwaliteit van de woonomgeving.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Kennis te nemen van de 80% versie van de Lange Termijnagenda Metropoolregio Amsterdam 2025-2028
  • 2. In te stemmen met de gezamenlijke wensen & opvattingen namens de AM gemeenten
  • 3. De gemeenteraad voor te stellen de wensen & opvattingen namens de AM gemeenten in te dienen als reactie op de 80% versie van lange termijnagenda van de Metropoolregio Amsterdam
  • 4. De gemeenteraad voor te stellen één aanvullend punt rondom het op peil houden van het OV voorzieningenniveau als wensen & opvattingen in te dienen.


17. Gemeenschappelijke regeling Openbare Gezondheidzorg Amstelland (GR OGZ)

De GGD Amsterdam voert voor de gemeenschappelijke regeling (GR) Openbare Gezondheidszorg Amstelland (OGZ Amstelland) activiteiten uit waar de Amstelland gemeenten op basis van de Wet Publieke Gezondheid (Wpg) verantwoordelijk voor zijn. Hieronder vallen de bevorderingstaken, medische milieukunde, technische hygiënezorg, een deel van de openbare gezondheidszorg, infectieziektebestrijding en de jeugdgezondheidszorg. In de jaarstukken 2023 is beschreven in hoeverre de geplande werkzaamheden zijn uitgevoerd. De jaarstukken worden ter kennisname aangeboden. De geactualiseerde begroting 2024 en de begroting 2025 wordt voor zienswijze aangeboden aan de raad. De kosten van de GGD Amsterdam zijn voornamelijk toegenomen doordat er extra wordt gevraagd om de vaccinatiegraden omhoog te krijgen. Daarnaast moet de GGD voldoen aan de ‘Visinorm’. De basisinzet van de afdeling infectieziektebestrijding moet om hoog om te voldoen aan deze landelijke norm van pandemische paraatheid. De gemeentelijke bijdrage voor Diemen voor 2024 en 2025 zijn respectievelijk €1.496.092. en €1.557.480. De eigenbijdrage van Diemen stijgt elk jaar, met de financiële uitdagingen voor de Nederlandse gemeenten per 2026 heeft het bestuur van de GR OGZ Amstelland de opdracht verstrekt om in 2024/2025 de mogelijkheid tot bezuinigingen te onderzoeken in de aanloop naar de begroting van 2026. Tenslotte wordt er toestemming gevraagd om de GR te wijzigen per 1 juli 2024, zodat de regeling voldoet aan de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr).

Besluit: Het college besluit conform advies behalve beslispunt 6, dat is aangepast:

Jaarstukken 2023

1. Kennis te nemen van de jaarstukken 2023 van de GR OGZ Amstelland;
2. De gemeenteraad in kennis te stellen van de jaarstukken 2023 van de GR OGZ Amstelland;

Actualisatie Begroting 2024

3. Instemmen met de actualisatie begroting 2024 van de GR OGZ Amstelland;
4. De gemeenteraad voorstellen om geen zienswijze in te dienen op de geactualiseerde begroting van de GR OGZ Amstelland 2024 en akkoord te gaan met de geraamde gemeentelijke jaarbijdrage over 2024 van  €1.496.092.

Begroting 2025

5. Instemmen met de begroting 2025 van de GR OGZ Amstelland;
6. De gemeenteraad voorstellen om geen zienswijze in te dienen op de begroting van de GR OGZ Amstelland 2025

Gewijzigde GR OGZ Amstelland

7. De GR OGZ Amstelland voor toestemming aan de raad te zenden
8. De GR OGZ Amstelland te treffen met als ingangsdatum 1 juli 2024, onder voorbehoud van toestemming van de raad
9. De huidige GR OGZ Amstelland op te heffen per 1 juli 2024.