b&w besluitenlijst 14 mei 2024

Datum 14 mei 2024
Tijd 10:00 - 14:00
Locatie B&W kamer
Voorzitter de heer E. Boog

1. Vaststellen van de agenda

Besluit: Het college stelt de agenda vast.

2. Besluitenlijst B&W

Besluit: Het college stelt de besluitenlijst vast.

3. Regionale zaken en Actualiteiten

Besluit: Wethouder Everhardt had een portefeuillehoudersoverleg AM Wonen.

4. Uitvoeringsovereenkomst 2024, Samenwerkingsafspraken NZKG, 1e begrotingswijziging 2024, meerjarenbegroting 2025-2028 en jaarstukken 2023 Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Diemen neemt deel aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). De OD NZKG is belast met de uitvoering van taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving en advisering met betrekking tot o.a. milieu, bouw, bodem en energiebesparing en grondstoffengebruik bij bedrijven. Door het Dagelijks Bestuur van de OD NZKG zijn de 1e begrotingswijziging 2024, de meerjarenbegroting 2025-2028 en de jaarstukken 2023 aangeboden met de mogelijkheid om uiterlijk 1 juli 2024 een zienswijze in te dienen. De ontvangen stukken geven geen aanleiding om de raad voor te stellen om een zienswijze in te dienen. Al eerder is ambtelijk overeenstemming bereikt over de Uitvoeringsovereenkomst 2024, met een concrete invulling voor het jaar 2024, die nu door het college wordt vastgesteld. In het kader van de Omgevingswet heeft de OD NZKG met diverse partijen algemene samenwerkingsafspraken gemaakt. Diemen heeft deelgenomen aan de totstandkoming van deze afspraken.


Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Instemmen met de Uitvoeringsovereenkomst 2024 met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied;
  • 2. Instemmen met de Samenwerkingsafspraken NZKG;
  • 3. Kennisnemen van de 1e begrotingswijziging 2024, de meerjarenbegroting 2025-2028, de jaarstukken 2023 en de jaarrapportage UVO Diemen 2023 van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied;
  • 4. Instemmen met het opgestelde raadsvoorstel waarin de raad wordt voorgesteld geen zienswijze in te dienen op deze stukken. |

5. Toestemming wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

In de vergadering van 29 februari 2024 heeft de raad besloten geen zienswijze in te dienen op de ontwerp regeling Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 2024. Inmiddels hebben alle deelnemende gemeenten aangegeven geen zienswijze in te dienen. Op grond van artikel 1, lid 4 jo. lid 5 van de Wet gemeenschappelijke regelingen is formele toestemming van de gemeenteraad nodig om de regeling te wijzigen.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1.    Onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraad akkoord te gaan met de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland;
  • 2.    De raad voorstellen toestemming te verlenen voor het wijzigen van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland conform artikel 1, lid 4 jo. lid 5, van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

6. Jaarrekening 2023, actualisering begroting 2024 en begroting 2025 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

Op grond van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en het Burgerlijk Wetboek wordt de Ontwerp jaarrekening 2023, de actualisatie begroting 2024 en de Ontwerp begroting 2025 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland voorgelegd voor eventueel commentaar aan de deelnemende gemeenten. Het voorliggende verzoek van de Veiligheidsregio voorziet hierin. Het college stelt de gemeenteraad voor geen zienswijze in te dienen op deze stukken. De stukken geven een getrouw beeld van de financiën.

Besluit: Het college besluit conform advies:

Het college stelt gemeenteraad voor geen zienswijze in dienen op:

  • De voorgelegde jaarrekening 2023 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland;
  • De voorgelegde actualisering begroting 2024 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland;
  • De voorgelegde ontwerpbegroting 2025 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

7. Jaarrekening 2023 en Begroting 2025 GR Amstelland-Meerlandenoverleg

Binnen de regio Amstelland-Meerlanden werken we vanuit een gemeenschappelijke regeling samen met als doel onderlinge afstemming en het behartigen van de belangen van deze zeven gemeenten. Het dagelijks
bestuur van de gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlandenoverleg biedt de conceptjaarrekening 2023 en de conceptbegroting 2025 van de gemeenschappelijke regeling Amstelland-Meerlandenoverleg aan voor een zienswijze. Het college ziet hiertoe geen aanleiding en stelt de raad dan ook voor geen zienswijze in te dienen ten aanzien van beide voornoemde documenten

Besluit: Het college besluit conform advies: 

  • 1. De gemeenteraad met bijgevoegd raadsvoorstel voor te stellen geen zienswijze in te dienen ten aanzien van de GR Amstelland – Meerlandenoverleg conceptjaarrekening 2023;
  • 2. De gemeenteraad met bijgevoegd raadsvoorstel voor te stellen geen zienswijze in te dienen ten aanzien van de GR Amstelland – Meerlandenoverleg conceptbegroting 2025

8. Dienstverleningsovereenkomst 2023-2026 DUO-gemeenten en Duo+

De dienstverleningsovereenkomst (verder: DVO) is een overeenkomst tussen Duo+ (opdrachtnemer) en de Gemeenten Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel (opdrachtgevers). De eerste dienstverleningsovereenkomst is vastgesteld in 2018. Inmiddels is er omwille van de samenwerking behoefte aan iets anders. In het algemeen zou een DVO moeten bijdragen aan de belangrijkste voorwaarden voor samenwerking: eenduidige spelregels en basisdefinities voor wat dienstverlening is.

Het bestuur van Duo+ heeft nu gekozen voor een algemene dienstverleningsovereenkomst met basisafspraken met een looptijd van 4 jaar. Het DVO heeft als doel om met elkaar een goede set actuele afspraken te hebben die helpen bij het opdrachtgeven, het opdrachtnemen, de uitvoering van de taken en bij het sturen op de dienstverlening door Duo+.

Het bestuur van Duo+, waarin E. Boog het bestuur van Diemen vertegenwoordigd, is op 11 april 2024 akkoord gegaan met de dienstverleningsovereenkomst. Daarom wordt het nu vastgesteld door het college. Hetzelfde document wordt ook vastgesteld door de colleges van de gemeenten Ouder-Amstel en Uithoorn.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Vaststellen van de dienstverleningsovereenkomst 2023-2026 DUO-gemeenten en Duo+ 

9. Begroting 2025 Duo+

De Begroting 2025 is beleidsarm en gebaseerd op de uitgangspunten die zijn vastgesteld in de “Kaders voor de begroting 2025 Duo+”. Daarnaast zijn de structurele mutaties uit de 1ste begrotingswijziging 2024 van Duo+ verwerkt en vertaald in het meerjarenperspectief.

De begroting is de basis om invulling te geven aan de nieuwe dienstverleningsovereenkomsten (DVO’s).

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1.    Akkoord te gaan met de Begroting 2025 van Duo+ en de gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze in te dienen;
  • 2.    Het financiële effect verwerken in de Kadernota 2025 en de Programmabegroting 2025.

10. Motie divers personeelsbestand

Met de bijgevoegde Informatie van het College informeren we de raad over de uitkomsten van de CBS Barometer Culturele Diversiteit. De gemeente Diemen streeft naar een divers personeelsbestand en inclusief werkgeverschap. Op 24 september 2020 heeft de raad met een motie het college verzocht onder andere een actuele nulmeting te presenteren over de diversiteit in het personeelbestand. Het CBS deed voor ons onderzoek naar de culturele diversiteit (naar herkomstverdeling) in onze organisatie. Dit onderzoek geeft ons extra informatie over de diversiteit in de ambtelijke organisatie. Uit de resultaten blijkt dat binnen de gemeentelijke organisatie 70 procent van de werknemers uit Nederland komt, 6 procent uit andere Europese landen (exclusief Nederland) komt, en 24 procent afkomstig is uit landen buiten Europa.

Besluit: Het college besluit conform advies:

Informeren van de raad middels bijvoegde Informatie van het College over Motie divers personeelsbestand.

11. Evaluatieverslag uitvoeringsplan VTH omgevingsrecht gemeente Diemen 2023

Met het Evaluatieverslag uitvoeringsplan VTH omgevingsrecht gemeente Diemen 2023 informeren we het bestuur en de raad over de uitgevoerde taken op het gebied van Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH), de mate waarin uitvoeringsdoelstellingen zijn behaald, de mate en de kwaliteit van de samenwerking met externe partijen. Ook informeren we over de ontwikkelingen op het gebied van VTH.

Het jaar 2023 was, net zoals 2022, een jaar waarbij veel inzet is gepleegd om meer personele capaciteit te verkrijgen op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving en vervolgens deze vacatures in te vullen. Verder heeft de komst van de Omgevingswet en het langdurige uitstel daarvan geleid tot veel extra inzet en keuzes in het kader van de implementatie van de applicaties, zoals Rx.Mission, Op Pad en Rx.Enterprixse. Voorts is de aanpak van ondermijnende criminaliteit in 2023 verder gegroeid binnen de gemeente Diemen. Dit heeft ertoe geleid dat er diverse controles zijn uitgevoerd en diverse maatregelen zijn opgelegd. In 2023 begonnen we met het opleggen van bestuurlijke boetes in het kader van de Opiumwet en kamergewijze verhuur. Veel tijd is gaan zitten in het behandelen van de vele bezwaren. Er zijn zes woningen gesloten. Tot slot is in 2023 een categoriaal besluit verkregen. Hiermee wordt het proces van het aanstellen van boa’s vereenvoudigd.

Geconcludeerd kan worden dat het in 2023 gelukt is om met de beschikbare middelen en beperkingen grip te houden op de vele en soms lastige werkzaamheden.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Het evaluatieverslag uitvoeringsplan VTH omgevingsrecht gemeente Diemen 2023 vast te stellen;
  • 2. In te stemmen met de informatie van het college en het evaluatieverslag uitvoeringsplan VTH omgevingsrecht gemeente Diemen 2023 ter kennisgeving aan de raad te zenden;
  • 3. Het evaluatieverslag uitvoeringsplan VTH omgevingsrecht gemeente Diemen 2023 ter kennisgeving toe te zenden aan de politie, eenheid Amsterdam, basiseenheid Amstelland Oost, de Brandweer Amsterdam- Amstelland, Staatsbosbeheer, Groengebied Amstelland, het OM en de provincie.

12. Rapportage meetresultaten 2023 stikstofdioxideconcentraties (NO2) GGD Amsterdam

Schone lucht is een belangrijke voorwaarde voor de gezondheid van de inwoners van Diemen. In de duurzaamheidsagenda staat dat de gemeente Diemen jaarlijks metingen van de luchtkwaliteit laat uitvoeren. Door de GGD Amsterdam voerden in 2023 op 17 locaties in Diemen metingen naar de concentraties stikstofdioxide (NO2). Op alle locaties voldoen de gemeten jaargemiddelden (tussen de 13,5 en 20,8 μg/m3) in ruime mate aan de wettelijke grenswaarden van 40 μg/m3 (de stikstofdioxide jaargemiddelde grenswaarde voor de bescherming van de gezondheid van de mens). De resultaten voldoen nog niet aan de actuele WHO-advieswaarde van 10 μg/m3, welke de gemeente in de Omgevingsvisie Diemen 2040 heeft opgenomen om naar te streven in 2050. De resultaten laten zien dat, in vergelijking met 2022, de jaargemiddelde concentraties op alle locaties zijn afgenomen in 2023. Dit is een positief resultaat!

Ook in 2024 worden NO2-metingen uitgevoerd om de luchtkwaliteit in Diemen te blijven monitoren. Daarnaast gaan we binnen het Schone Lucht Akkoord aan de slag om te kijken met welke acties er positieve resultaten behaald kunnen worden voor verbetering van de luchtkwaliteit in Diemen. Met dit voorstel heeft het college kennisgenomen van de resultaten en informeert zij de gemeenteraad hierover.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Kennisnemen van de meetresultaten van de NO2-metingen van de GGD in 2023;
  • 2. Informeren van de raad middels de opgestelde Informatie van het College over de meetresultaten van de NO2 metingen in 2023.

13. Beantwoording schriftelijke vragen Ons Diemen over speelstrook Schoolstraat

Onlangs hebben omwonenden en spelende kinderen meegedacht over de nieuwe inrichting van de speelstroken aan de Schoolstraat in Diemen Centrum. De leverancier heeft twee verschillende ontwerpen gemaakt, waar betrokken inwoners op 22 april op konden stemmen.

Op 25 april 2024 zijn naar aanleiding van dit proces door de fractie van Ons Diemen schriftelijke vragen gesteld, krachtens artikel 48, lid 3 van het Reglement van Orde. De vragen gaan met name over de manier waarop omwonenden en spelende kinderen zijn betrokken bij het ontwerp. De fractie vraagt zich af waarom er geen uitgebreidere participatie heeft plaatsgevonden.

De schriftelijke vragen zijn beantwoord. We leggen uit waarom we vinden dat de gekozen manier van participatie passend is bij dit project.

Besluit: Het college besluit conform advies:

  • 1. Instemmen met de beantwoording van de schriftelijke vragen van Ons Diemen.

14. Beantwoording schriftelijke vragen Ouderenpartij Diemen Hemony-klok

De fractie van de Ouderenpartij Diemen heeft schriftelijke vragen ingediend over een historische klok. Voorgesteld wordt om in te stemmen met de opgestelde beantwoording.

Besluit: Het college besluit conform advies:

   1. In te stemmen met de opgestelde beantwoording met verwijzing naar artikel 48, lid 3 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad van Diemen.