b&w besluitenlijst 11 juni 2024

Datum 11-06-2024
Tijd 10:00 - 14:00
Locatie B&W kamer
Voorzitter de heer E. Boog

1. Vaststellen van de agenda

Besluit: Het college stelt de agenda vast.

2. Besluitenlijst B&W

Besluit: Het college stelt de besluitenlijst vast.

3. Regionale zaken en Actualiteiten

Besluit: Wethouder Everhardt informeert over een regionaal rapport van de Mra over de woningmarkt in de Amsterdamse regio. WiMra Wonen in de Metropoolregio Amsterdam.

Wethouder Prins informeert ons over het onderzoeksrapport OV-SAAL bediening Zuidtak van het Platform Mobiliteit van de Mra naar de levensvatbaarheid van Diemen-Zuid, Duivendrecht en RAI. Tot 2030 zullen er geen veranderingen zijn, maar daarna verandert het wel. Daar is onze lobby ook op gericht.

4. Beleidsregels en nadere regels Vervoer naar en van school

Het college heeft op 11 juni de beleidsregels en nadere regels Vervoer naar en van school vastgesteld. Eerder stelde de raad op 30 mei de verordening Vervoer naar en van school vast. In de verordening en de beleidsregels en nadere regels staat hoe de gemeente kinderen en ouders ondersteunt bij het vervoer naar en van school. De gemeente kan ouders ondersteunen door middel van: een reiskostenvergoeding, taxivervoer of een maatwerkoplossing. De gemeente ondersteunt ouders wanneer de school ver weg is of wanneer ouders, bijvoorbeeld door de beperking van hun kind, niet zelf kunnen brengen en halen. In de beleidsregels en nadere regels staat onder andere hoe de gemeente de zelfredzaamheid van leerlingen bevordert. Ook staat in de beleidsregels en nadere regels hoe de gemeente bepaalt wat de mogelijkheden van ouders zijn om kinderen naar school te brengen en halen.

Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Vaststellen van de beleidsregels en nadere regels Vervoer naar en van school;
2. De gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegd Informatie van het College.

5. Benoeming leden bezwaarschiftencommissie 2024-2028

De bezwaarschriftencommissie is een onafhankelijke commissie die het bestuursorgaan adviseert ten aanzien van bezwaren tegen genomen besluiten. Leden worden benoemd door het college op grond van de Verordening algemene commissie voor de bezwaarschriften 2016 (hierna: Verordening). Per 24 mei 2024 eindigt de benoemingstermijn van de leden en de voorzitter van de bezwaarschriftencommissie. Twee leden hebben aangegeven niet herbenoemd te willen worden. De voorzitter heeft al ruim 20 jaar plaats in de commissie en zal om die reden ook niet herbenoemd worden. Het overige lid is benoemd en één keer herbenoemd. Hij geeft aangegeven zich beschikbaar te stellen voor een volgende termijn.

Daarnaast is er een sollicitatieprocedure gevolgd voor het benoemen van nieuwe leden en voorzitter van de bezwarencommissie. Vier kandidaten zijn geschikt bevonden voor het vervullen van deze functie. Met het (her)benoemen van de leden zal de commissie bestaan uit leden met een gedegen kennisniveau op diverse terreinen.

Op grond van artikel 3 van de Verordening dienen voorgaande leden door het college (her)benoemd te worden.

Besluit:
Het college besluit conform advies:

Op grond van artikel 3 van de Verordening te (her)benoemen:
1. De heer mr. R. Brandwijk, mevrouw mr. W.E.M. Timmerman, mevrouw S. Tihouna, mevrouw mr. P. Eind en de heer mr. J.N.M Packbier als lid en tevens plaatsvervangend voorzitter van de bezwarencommissie;

Allen op grond van artikel 5 van de Verordening voor een termijn van vier jaren met ingang van 1 juli 2024.

6. Jaarverslag 2023 cliëntenraad Participatiewet

De Cliëntenraad Participatiewet Diemen (CRP) bestaat uit inwoners die onder de Participatiewet vallen. De betreffende inwoners brengen gevraagd en ongevraagd advies uit over beleid, beleidsregels en verordeningen met betrekking tot de Participatiewet. In de praktijk adviseren zij ook over het armoedebeleid en schuldhulpverlening.
Jaarlijks vat de CRP haar werkzaamheden en conclusies samen in een jaarverslag. Het college van burgemeester en wethouders hebben het jaarverslag over 2023 gelezen.

Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. De raad te informeren door bijgaande Informatie van het College en het jaarverslag 2023 te delen; 
2. De Cliëntenraad Participatiewet Diemen bedanken middels een brief.

7. Ontwerp Actieplan geluid gemeente Diemen 2024-2028

De gemeente Diemen is verplicht om elke 5 jaar een actieplan geluid op te stellen. Dit actieplan geluid kan een belangrijke bijdrage leveren aan het krijgen van meer aandacht voor de geluidhinder in Diemen en voor het terugdringen van de geluidhinder. Daarmee kan dit actieplan ook een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welbevinden van veel inwoners van Diemen. In 2023 is gestart met het opstellen van het ontwerp actieplan geluid dat zich richt op wegverkeer, railverkeer, luchtvaart (Schiphol), het Amsterdam-Rijnkanaal en de bedrijventerreinen. Onderdeel van de aanpak was het houden van interviews op een aantal plekken in Diemen over de geluidhinder. Het ontwerp actieplan geluid is nu gereed voor inspraak en advies. Het plan bevat een terugblik op het oude actieplan, een overzicht van de knelpunten in Diemen, een voorstel voor het ambitieniveau, een voorstel voor de uit te voeren maatregelen en een samenvatting van de gehouden interviews. Voorgenomen maatregelen zijn o.a. het gebruik van geluid-reducerende wegdekken, het toepassen van 30 km/uur, onderzoek naar milieuzones, het stimuleren van elektrisch (deel) vervoer en het herinrichten/vergroenen van een aantal plekken in Diemen. Het college van BenW stemt in met het ontwerp actieplan geluid en geeft dit actieplan vrij voor inspraak en advies. Na de zomer volgt de vaststelling van het actieplan geluid door het college van BenW

Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Instemmen met het ontwerp Actieplan geluid gemeente Diemen 2024-2028;
2. Vrijgeven van het ontwerp Actieplan geluid gemeente Diemen 2024-2028 voor inspraak en advies;
3. Informeren van de gemeenteraad d.m.v. de opgestelde Informatie van het College. 

8. Principebesluit plaatsing geldstort-pinautomaat in het Van Markenplantsoen en het aangaan van een verhuurovereenkomst van gemeentegrond

De gemeente heeft een principeverzoek ontvangen van het bedrijf Geldmaat. Hierin staan drie scenario’s voor het plaatsen van een geldstort-pinautomaat, een zogenoemde pinbox. Het college besloot op 07 februari 2023 dat ze wilde meewerken aan een geldautomaat met afstortfunctie in de openbare ruimte in Diemen.
Nu verleent het college in principe medewerking aan het plaatsen van een pinbox aan het Van Markenplantsoen. Daarnaast stemt het college in met de wijze van prijsvorming voor wat betreft de verhuur van gemeentegrond aan Geldmaat.
Het initiatief zorgt ervoor dat bewoners contant geld op kunnen nemen, onafhankelijk van de openingstijden van het winkelcentrum, en voor de ondernemers in Diemen om geld te storten.

Besluit:
Het college besluit conform advies: 
1. In principe in te stemmen met het plaatsen van een geldstort-pinautomaat door het bedrijf Geldmaat aan het Van Markenplantsoen op de voorkeurslocatie;
2. In te stemmen met het afwijken van de wijze van prijsvorming zoals in het grondbeleid staat omschreven, wat betreft de verhuur van de gemeentegrond aan het bedrijf Geldmaat;
3. De teamleider Team Projecten te mandateren privaatrechtelijke overeenkomsten te ondertekenen en af te handelen inzake dit dossier;
4. De raad te informeren via bijgevoegde Informatie van het College.

9. Sociaal jaarverslag 2023 Diemen

De directie van Diemen wil ieder jaar een Sociaal Jaarverslag uitbrengen. In het Sociaal Jaarverslag staan de belangrijkste cijfers over het personeelsbestand van de gemeente Diemen. Het is een feitelijk rapport met informatie over onder andere formatie, opleiding en verzuim. Deze informatie wordt ook gebruikt als input voor het directieplan. Het kan ook aandachtspunten opleveren voor de teamplannen.

Wat opvalt in 2023 is het hoge verzuim, dat is niet veel anders dan in 2022. Verzuim heeft tijd nodig om te zakken. Er zijn kleine maar waardevolle stappen gezet. De arbeidsmarkt blijft krap en de druk op de teams en leidinggevende groot. ++Toch zijn in 2023 70% van de vacatures ingevuld en het verloop binnen gemeente Diemen is laag.

++
Het Sociaal Jaarverslag gaat ter informatie naar de OR, de directie van Duo+ en het college.

Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Kennis te nemen van het Sociaal jaarverslag 2023 

10. Vaststelling actualisering draaiboek Gemeentelijk Actiecentrum lokale crisisorganisatie gemeenten Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel en DUO+ 2024

Het draaiboek Gemeentelijk Actiecentrum lokale crisisorganisatie Gemeenten Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel en DUO+ voor de drie DUO gemeenten en de DUO+ organisatie uit 2022 is aan herziening toe. De actualisering is afgestemd met de andere gemeenten en Duo+ organisatie. De herziening betreft kleine aanpassingen en de wijzigingen in bevolkingszorg van de veiligheidsregio en een actualisatie van de gegevens van de betrokken medewerkers. Met een geactualiseerd draaiboek crisisbeheersing zijn de gemeenten weer goed voorbereid op crisisbeheersing.

Besluit:
Het college besluit conform advies: 
het Draaiboek GAC lokale crisisorganisatie Diemen, Uithoorn Ouder-Amstel en Duo+ 2024 vast te stellen.

11. Voortgangsrapportages grote ruimtelijke ontwikkelingen Q1 2024

Per kwartaal worden voortgangsrapportages opgesteld voor alle grote ruimtelijke ontwikkelingen in Diemen. In deze rapportages wordt per project de financiële voortgang in beeld gebracht, evenals de impact van een project op de ambtelijke organisatie. De voortgangsrapportages van Q1 2024 treft u hierbij aan. Over het algemeen lopen de projecten goed. Wel zien we bij een aantal projecten het risico en de gevolgen van onvoldoende capaciteit.

Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Kennisnemen van bijgevoegde voortgangsrapportages over de ruimtelijke projecten en het verslag van de projectenstaf Q1 2024.
2. Geheimhouding op te leggen op de bijlagen op grond van de economische en financiële belangen van de gemeente (art. 5.1, tweede lid, onder b van de Woo). De geheimhouding wordt opgelegd op basis van artikel 55 Gemeentewet en geldt voor de bijlagen. En deze geheimhouding wordt opgelegd voor 10 jaar.

12. Woonvisie Diemen 2024

Na een uitgebreid traject zijn we blij om de nieuwe Woonvisie Diemen 2024 ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.
Ter vervanging van de oude Woonvisie 2018-2023 is een nieuwe Woonvisie Diemen 2024 opgesteld. De Woonvisie heeft als doel om aan te tonen waarvoor wij staan als gemeente, om richting te geven aan het woningbouwprogramma en gebruik van woonruime en om ons volkshuisvestelijk beleid te formuleren. Hiermee wordt de Woonvisie Diemen 2024 gezien als een richtinggevend stuk over het te voeren woonbeleid van de komende vijf jaar. De Woonvisie heeft er inzage gelegen en er is een Nota van beantwoording opgesteld.
De ingekomen zienswijzen en in- en externe adviezen hebben geleid tot enige inhoudelijke wijzigingen.

Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Instemmen met de Nota van beantwoording.
2. Instemmen met de Woonvisie Diemen 2024 en deze ter vaststelling aan de gemeenteraad aanbieden.

13. Collegevoorstel VO Johan van Soesdijkstraat

De openbare ruimte in de Johan van Soesdijkstraat tussen de Arent Krijtsstraat en de Diemerkade is toe aan groot onderhoud. Tegelijkertijd verwijderen we de onderheide constructies onder de straat, net als in de nabijgelegen Reinier Castelijnstraat en Johan Coussetstraat, tussen de Arent Krijtsstraat en de Diemerkade. In januari is het schetsontwerp vastgesteld. Met behulp van de reacties van omwonenden op het schetsontwerp hebben we nu een voorlopig ontwerp gemaakt voor de nieuwe inrichting van de Johan van Soesdijkstraat.

De verschillen tussen het schetsontwerp en het voorlopig ontwerp zijn globaal: er komt een iets andere inrichting en indeling van het parkeerterrein. Er is geschoven met de ondergrondse containers. De voortuintjes zijn anders ingericht. De speelplek is verplaatst en er zijn minder fietsnietjes toegepast dan in het schetsontwerp waren ontworpen.

We gaan het voorlopig ontwerp presenteren aan omwonenden en de gemeenteraad informeren over het proces. De reacties van bewoners op het voorlopig gebruiken we bij de volgende stap: het opstellen van het definitief ontwerp.

Besluit:
Het college besluit conform advies met een aanpassing van beslispunt 5: 
1. Kennisnemen van het reactieverslag bij het schetsontwerp Johan van Soesdijkstraat.
2. Vaststellen van het voorlopig ontwerp Johan van Soesdijkstraat
3. Instemmen met het aan bewoners presenteren van het reactieverslag bij het schetsontwerp Johan van Soesdijkstraat en het voorlopig ontwerp Johan van Soesdijkstraat
4. Instemmen met het informeren van de gemeenteraad over het voorlopig ontwerp Johan van Soesdijkstraat met een Informatie van het College.
5. Op grond van art. 87 van de Gemeentewet en art. 5.1, lid 2, sub b van de Wet open overheid, geheimhouding op te leggen op de financiële bijlage.